Ploos van Amstel schenkt schilderij aan provincie

(12 september 2019)

Jaap Ploos van Amstel schenkt de provincie Noord-Holland het schilderij ‘Laokoön en het Vlooienveld’. De 92-jarige schilder heeft het kunstwerk aan de commissaris van de Koning Arthur van Dijk overhandigd in het provinciehuis in Haarlem.

Het schilderij biedt, gezien vanaf het provinciehuis, zicht op de beeldengroep Laokoön in de voortuin van het provinciehuis en het Vlooienveld in de Haarlemmerhout.

Ploos van Amstel overhandigt zijn schilderij aan cvdK Arthur van Dijk

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk is blij met het geschenk van de bekende Haarlemse kunstenaar: "Hij heeft op zijn karakteristieke wijze het gebied voor het provinciehuis, een markant deel van Haarlem, in beeld weten te brengen." Tijdens de Open Monumentendagen staat het schilderij opgesteld in de hal van het provinciehuis. Daarna komt het schilderij te hangen in het publiek toegankelijke deel.

Meerdere werken

De provincie heeft in de loop van jaren meerdere werken van Jaap Ploos van Amstel aangekocht, zoals een aantal schetsen van provinciegebouwen. Deze werken stonden voorheen in griffietuin bij het Frederikspark, waaronder het grote werk Noord-Hollands slagenlandschap gemaakt in de kenmerkende stijl van de kunstenaar. Verder hangt ‘Porte Charretiere, verte’ in het provinciegebouw aan het Houtplein en is de provincie eigenaar van ‘Tafel met klokken’ uit 1969.

Schilderij Ploos van Amstel