Prinses Amaliabrug feestelijk geopend

(12 september 2019)

De Prinses Amaliabrug in de N246 bij Westknollendam is feestelijk geopend door Adnan Tekin, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Holland, en Jan Jorna, directeur van Dura Vermeer Infra Noord West. De brug is een mijlpaal in het groot onderhoud van de N246-N244, dat eind 2020 gereed is. Dankzij de werkzaamheden verbetert de verkeersveiligheid en doorstroming op het traject.

Prinses Amaliabrug

Meer dan 100 inwoners van Westknollendam waren op 12 september op de opening afgekomen. De provincie had het feest met name voor hen georganiseerd, omdat zij de meest directe hinder van de bouwwerkzaamheden hadden ondervonden. Gedeputeerde Tekin dankte de bewoners dan ook voor hun geduld en begrip.

Oude naamplaat

De gedeputeerde en de directeur van Dura Vermeer overhandigden ter gelegenheid van de brugopening de naamplaat van de oude Beatrixbrug aan de Historische Vereniging Wormerveer. Ook werd een gedicht van Merel Morre onthuld, dat speciaal voor de brugopening was geschreven.

Gedicht voor Prinses Amaliabrug

Gedicht van Merel Morre

Aan het groen groene grasland
grenst het blauw blauwe water
over de brug van ooit
stroomt het door naar later

Tentoonstelling

De Beatrixbrug is herdoopt in Prinses Amaliabrug, omdat Zaandam ook een Beatrixbrug heeft. Voor de naamsverandering is toestemming van het koninklijk huis gekregen. De oude, loodzware brugplaat van de Beatrixbrug is nu in bezit van de Historische Vereniging Wormerveer. Deze organiseert de tentoonstelling Van Pont tot Brug, over de geschiedenis van de oeververbindingen van Westknollendam. De tentoonstelling is vrijdag 13 september tot en met zondag 15 september te zien, van 13.00 tot 17.00 uur in buurthuis de Noorddam in Westknollendam.

Uitgelicht