Vondst van de Maand in Huis van Hilde: zwanenhalsband 18e eeuw

(20 september 2019)

In de nieuwe Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde ligt vanaf 18 september een bijzondere zwanenhalsband van messing, gevonden in de slotgracht van Kasteel Egmond in 1934.

De zwanenhalsband van Adriaan Klaver
Foto: Huis van Hilde

In de jaren 30 van de vorige eeuw werden de funderingen van voormalig kasteel Egmond blootgelegd. Tussen de duizenden vondsten die tevoorschijn kwamen bevindt zich ook een zwanenhalsband. Deze halsband dateert uit de 18e eeuw, maar het houden van zwanen was al een oud landsheerlijk recht dat door de graaf van Holland sinds de middeleeuwen aan belangrijke ambachtsheren, kastelen en steden werd uitgegeven. Dit recht werd ook als statussymbool gezien.

Adriaan Klaver

Om aan te geven dat men eigenaar was van deze geliefde dieren werden soms merktekens gekrast op de snavels en poten. Soms kregen ze ringen om hun nek, gegraveerd met de naam of het wapen van de eigenaar. Op deze zwanenhalsband is de naam Adriaan Klaver gegraveerd. Hij was een schout en ontvanger van Alkmaar en bezat de buitenplaats ‘Voorhoef’, iets ten oosten gelegen van kasteel Egmond.

Vitrine bijzondere vondsten

De Vondst van de Maand is gratis toegankelijk en tijdelijk te bezichtigen vanaf 18 september in Huis van Hilde. Deze vondst is een voorproefje van de tentoonstelling ‘Op zoek naar Ridders en Kastelen’ die vanaf 12 oktober te zien is. Daarin komt de bezoeker alles te weten over onder andere verdwenen middeleeuwse kastelen in Noord-Holland. Ook laten 4 ridders hun favoriete object zien. De tentoonstelling is tot en met 5 januari 2020 te bezoeken. Meer informatie is te vinden op de website van Huis van Hilde.

Uitgelicht