Wilhelminabrug vanaf 23 september gesloten voor alle verkeer

(03 september 2019)

Vanaf 23 september 2019 is de Wilhelminabrug afgesloten voor alle verkeer. De afsluiting duurt tot eind mei 2020. De Wilhelminabrug wordt volledig vervangen omdat de sluis breder wordt, wat een langere brug noodzakelijk maakt.

Niet alleen de brugklep zelf wordt vervangen, maar ook het contractgewicht van de brug. Ook de brugkelder, waar de aandrijving van de brug zich bevindt, wordt aangepast.

Tijdens de vernieuwing van de Wilhelminabrug gelden in het centrum voor voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens andere routes. Op de twee bijgevoegde kaarten kunt u zien wat die routes zijn. Eén kaart is voor de situatie op marktdagen, één voor niet-marktdagen. De routes staan ook op straat aangegeven. Vanwege de afsluiting van de brug zal het verkeer rekening moeten houden met een langere reistijd.

Omleiding op marktdagen
Omleidingen op marktdagen (klik op de kaart voor een vergroting (pdf, 882 kB))

Omleiding op niet-marktdagen
Omleidingen op niet marktdagen (klik op de kaart voor een vergroting (pdf, 880 kB))

Verder is het volgende nog van belang:
• Voor slechtzienden en invaliden wordt op straat een route aangegeven die niet apart op de kaarten staat.
• Autoverkeer kan net als nu vanaf de Peperstraat via de Beatrixbrug naar de Westzijde, behalve als de poller (beweegbare paal) omhoog staat. Dit is van 12.00 tot 18.00 uur en op koopavonden van 12.00 tot 21.00 uur.
• Tijdens de afsluiting van de Wilhelminabrug staat de poller op de Czaar Peterstraat naar beneden. Ook wordt dat deel van de straat tijdelijk tweerichtingsverkeer.
• Tijdens marktdagen worden vrachtauto’s door de Vinkenstraat naar de Damstraat geleid om de Dam en het gebied tot de Zilverpadsteeg te bevoorraden. Hierna keren ze weer terug naar de Damstraat. Dat kan alle dagen, 24 uur per dag.

Afsluiting Beatrixbrug

De Beatrixbrug gaat begin 2020 ook dicht voor alle verkeer. Fietsers en voetgangers krijgen dan een tijdelijke oversteek tussen de Burcht en het Zaantheater. Tegen die tijd volgt uitgebreide informatie over de nieuwe verkeerssituatie.