Bekendmaking 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog

(28 april 2020)

Op 4 mei om 10.00 uur 's ochtends wordt bekend gemaakt welke 100 foto’s door het Nederlandse publiek gekozen zijn in de Nederlandse canon van de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf dat moment zijn de foto’s op www.in100fotos.nl te zien en weten we welke foto’s uit Noord-Holland de landelijke selectie gehaald hebben.

Halverwege november 2019 startte de zoektocht naar bijzondere foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk presenteerde de eerste foto uit Noord-Holland. Net als in andere provincies konden inwoners van Noord-Holland hierna zelf foto’s opsturen.

Noord-Hollanders bepaalden vervolgens op een bijeenkomst op 15 januari 2020 welke foto’s uit Noord-Holland zij het meest aansprekend vonden. Deze selectie is de inzending geworden van de provincie Noord-Holland voor de landelijke canon van 100 foto’s. Alle geselecteerde beelden zijn te zien op www.in100fotos.nl. Daar staan ook beelden van de andere provincies en de overzeese gebieden. De NOS zendt op 4 mei na de dodenherdenking van 20.35 tot 21.25 uur een themaprogramma uit over het fotoproject. Dit programma is te zien op NPO2.

Betrokken organisaties

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een project in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds. In Noord-Holland werd het fotoproject georganiseerd door de provincie Noord-Holland, het NIOD, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Noord-Hollands Archief (NHA).
 

Bekendmaking 100 foto's uit de Tweede Wereldoorlog