Beste Noord-Hollanders,

Het is 75 jaar geleden dat Nederland zijn vrijheid herwon. 5 jaar lang was ons land bezet; een donkere periode, waarin wij niet vrijuit konden spreken, onze volksvertegenwoordigers en regering plaats moesten maken voor de bezetter, en vele landgenoten hun leven verloren.

5 jaar lang was ons land bezet; een donkere periode, waarin wij niet vrijuit konden spreken, onze volksvertegenwoordigers en regering plaats moesten maken voor de bezetter, en vele landgenoten hun leven verloren.

De bevrijding door de geallieerden werd dan ook groots gevierd. In overvolle straten juichten wij onze bevrijders toe. Zij gaven onze vrijheid terug.

Wij wilden 75 jaar Vrijheid de komende weken met iedereen herdenken en vieren. Want onze vrijheid is niet vanzelfsprekend. In onze democratie werken we er hard aan om elke dag in vrijheid te kunnen leven. Dat doet iedereen op zijn of haar eigen manier.

Door de coronacrisis is het niet mogelijk om de vrijheid zo groots te vieren als wij hadden gepland. Toch is het goed om in deze tijd stil te staan bij 75 jaar Vrijheid. Juist in de huidige onzekere tijd merken wij allemaal wat vrijheid voor ons betekent en hoe dierbaar zij ons is.

Vrijheid kan alleen bestaan als iedereen rekening houdt met de vrijheid van de ander, luistert naar de mening van de ander, en zelf zijn of haar mening kan geven. Als we dat voor elkaar krijgen, dragen we allemaal ons steentje bij aan een toekomst waarin iedereen vrij is.

Samen staan wij sterk.Commissaris van de Koning

Herdenk 4 mei en vier 5 mei.

Arthur van Dijk,
Commissaris van de Koning in Noord-Holland

 

 

 

 

Uitgelicht