Nieuwe beweegbare brugkleppen Wilhelminasluis aangekomen

(03 april 2020)

De nieuwe beweegbare brugdelen van de Wilhelminabrug en de Beatrixbrug, ook wel Vallen genaamd, zijn donderdag 2 april per schip aangevoerd in Zaandam.

Een spectaculair gezicht aangezien het hier gaat om twee 180 ton zware brugkleppen van ongeveer 16 meter breed en 15 meter lang. Dinsdag 7 april wordt het beweegbare brugdeel van de Wilhelminabrug gemonteerd. Het brugdeel voor de Beatrixbrug wordt op 17 april op zijn plek gehangen. Met het invaren en montage is een van de belangrijke stappen in de vernieuwing van het Wilhelminasluizencomplex bereikt.

Brugdelen Wilhelminasluis

Millimeterwerk

Het installeren van een brugklep is een nauwkeurig werkje. Allereerst wordt het val omhoog gevijzeld. Hierdoor kan hij tussen het landhoofd en de basculekelder worden geplaatst. Vervolgens wordt hij de sluiskolk ingevaren en een kwartslag gedraaid. Als hij in positie ligt laat aannemer Heijmans de brugklep rustig zakken waardoor hij precies op zijn plaatst valt. Dit is millimeterwerk. Als het val is geplaatst wordt deze gekoppeld aan het bewegingswerk van het val dat zich bevindt in de kelder. Dan wordt het contragewicht (2e deel van de brug) de kelder in gehesen en gekoppeld aan het val. Als dit allemaal is gelukt wordt het dak op de kelder geplaatst. 

Transport

Voordat de zware beweegbare brugdelen aankwamen in Zaandam hadden ze al een hele reis achter de rug. De twee brugkleppen zijn namelijk gebouwd op het terrein van Hillenbrand in Middelburg. Afgelopen maandag werden ze daar op zogenoemde pontons gelegd om vervolgens dinsdag binnendoor via Rotterdam, Utrecht en Amsterdam naar Zaandam getransporteerd te worden. 

Brugdelen Wilhelminasluis

Installatie live volgen

In verband met het coronavirus kunnen we de omgeving niet actief uitnodigen op de bouwplaats. Om de inwoners van Zaanstad wel de gelegenheid te geven de montage te volgen wordt er dinsdag 7 april een ‘livestream’ opgezet. Vanaf 10.00 uur kan men via de livestream getuige zijn van dit spectaculaire en historische moment. 

Meer informatie 

Met vragen over het vernieuwen van de Wilhelminasluis kunnen bewoners en weggebruikers contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via telefoonnummer 0800-0200 600 (gratis) of per e-mail. De werkzaamheden zijn ook te volgen via www.wilhelminasluiszaandam.nl, Facebook of Twitter.