Aanpak cabomba: nieuwe voorlichtingsmaterialen

(11 augustus 2020)

Met nieuwe voorlichtingsmaterialen willen samenwerkende partijen, waaronder de Vereniging Samen Cabomba Aanpakken, de zich snel verspreidende waterplanten cabomba en vederkruid tegengaan.

‘Vaar om waterplanten heen’ is de belangrijkste instructie die huurders en eigenaren van een boot op de Loosdrechtse en andere plassen meekrijgen. 

In de Loosdrechtse Plassen vormt de woekerende waterplant cabomba een bedreiging voor de waterrecreatie. “Deze waterplanten horen hier niet en zijn een plaag voor watersporters, zwemmers en vissers. Ze verspreiden zich snel door losse stukken die wortelschieten. Alleen samen kunnen we dat voorkomen”, zo valt te lezen in de nieuwe folder en op de bijbehorende sticker en instructiekaart. Voor de herkenbaarheid staat er een grappige illustratie op, gemaakt door Josse Blase. Een zoon van Kees Blase uit Loosdrecht die zich al jarenlang inzet voor het aanpakken van de cabomba.

Instructies: wat te doen?

Op sommige plekken in de plassen valt haast niet te voorkomen dat je door waterplanten vaart, waardoor deze in de schroef van motorboten komen en de stukjes zich verspreiden. Wat te doen als dat gebeurt?

  1. Zet de motor een paar keer kort in de achteruit en spoel zo de schroef schoon.
  2. Voorkom dat de stukken wegdrijven. Haal de stukken uit het water en bewaar deze in de boot.
  3. Maak de boot (schroef en romp) schoon vóór je de haven invaart. Herhaal hiervoor stap 1 en 2.
  4. Gooi de waterplanten in de groenbak in de haven (of leg deze minimaal 1 meter van de oever op een waterkant).

Wat je nog meer kunt doen als je in of bij het water woont of werkt, valt de lezen in een folder en online download (pdf, 1,52MB).

Gratis voorlichtingsmaterialen opvragen?

De voorlichtingsmaterialen (folder, sticker, instructiekaart) worden de komende periode verspreid in het plassengebied, onder andere bij verhuurders van bootjes, ligplaatsen en recreatiecentra. Recreatieondernemers en andere belangstellenden die de materialen willen helpen verspreiden, kunnen deze bekijken op www.wijdemeren.nl/cabomba. Stuur daarna een e-mail naar cabomba@wijdemeren.nl waarin u beschrijft welke materialen u wilt ontvangen en op welk adres. U krijgt deze dan gratis toegestuurd of bezorgd. 

Brede aanpak

Dit project maakt deel uit van het Uitvoeringsplan Oostelijke Vechtplassen waarbij meerdere partijen samen werken aan het bevorderen van de waterkwaliteit, natuur en recreatie. Voor de bestrijding van cabomba en vederkruid is een driejarig plan van aanpak gemaakt. Inwoners of recreatieondernemers die hier vragen over hebben kunnen een e-mail sturen naar de Vereniging Samen Cabomba Aanpakken via vsca.loosdrecht@gmail.com.

Campagnebeeld 'Vaar om waterplanten heen'

Uitgelicht