Blog Ilse Zaal: 100 dagen gedeputeerde

(26 augustus 2020)

Op zondag 17 mei keek ik nog tentamens na voor de Universiteit van Amsterdam en de volgende dag werd ik geïnstalleerd als gedeputeerde van Noord-Holland. Een onverwachte carrièreswitch, nadat mijn voorganger Jack van der Hoek burgemeester werd in Schouwen-Duiveland. Inmiddels zijn er 100 dagen voorbij gevlogen en kan ik me bijna niet meer voorstellen dat ik ooit college gaf.

Rare tijd

Door deze nieuwe baan zien mijn dagen er heel anders uit dan voorheen. Daarnaast beïnvloedt Covid-19 mijn dagelijks werk. Zo was mijn installatie bijzonder: met een laptop in mijn handen legde ik de belofte af. In mijn nieuwe werkkamer, zonder familie en vrienden, zonder Statenleden en medewerkers. 

Ilse Zaal en commissaris van de Koning Arthur van Dijk tijdens haar benoeming als gedeputeerde.
Foto: Ilse Zaal en commissaris van de Koning Arthur van Dijk tijdens haar benoeming als gedeputeerde.

Nu, 100 dagen later, heb ik nog steeds niet het woord gevoerd in de Statenzaal en slechts een enkele keer in de GS-zaal gezeten. Veel medewerkers heb ik helaas nog nooit in levende lijve ontmoet. Kortom, een rare tijd. Maar ook een periode waarin de provincie van grote betekenis kan zijn.

Investeren in nieuwe ontwikkelingen

De Noord-Hollandse economie wordt zeer zwaar getroffen door corona. Dat lezen we dagelijks in de krant en hoorde ik van ondernemers tijdens een aantal werkbezoeken. Ondernemers leiden zware verliezen, evenementen kunnen niet doorgaan en veel gemeenten komen in zwaar weer. Ook zie ik veel nieuwe ontwikkelingen: recreatie in de eigen omgeving wordt steeds belangrijker, betrouwbaar en snel internet is een primaire levensbehoefte geworden en Noord-Hollandse ondernemers komen met creatieve nieuwe ideeën. In Alkmaar bezocht ik bijvoorbeeld een producent van luchtfilters die nu mondkapjes produceert.

Ilse Zaal en commissaris van de Koning Arthur van Dijk op bezoek bij een mondkapjesfabriek in Alkmaar.
Foto: Met commissaris van de Koning Arthur van Dijk op bezoek bij mondkapjesfabriek AFPRO Filters in Alkmaar.

Door het voortzetten van deze nieuwe ontwikkelingen en te investeren in duurzaamheidsmaatregelen en arbeidsmarktprogramma’s kunnen wij de gevolgen van de coronacrisis beperken en herstellen we samen met onze partners de regionale economie weer op duurzame wijze. Noord-Holland draagt daar aan bij met een fonds van € 100 miljoen. Daarnaast is voor de culturele sector € 10 miljoen beschikbaar.

Herindelingen

Het verzachten van de gevolgen van corona heeft mijn aandacht, maar uiteraard richt ik mij vooral op de onderwerpen in mijn zeer diverse portefeuille. In mijn eerste weken lag er een belangrijk besluit voor: een zienswijze op 3 voorstellen voor gemeentelijke herindelingen. Voor de betrokken gemeenten een hele belangrijke stap in hun fusieproces. Het was mooi te zien hoe deze voorstellen voor de herindelingen van onderaf zijn ontstaan. Kleine gemeenten als Beemster, Weesp en Langedijk hebben de dappere keuze gemaakt om - in het belang van al hun inwoners - de stap naar een fusie te zetten. Ook sprak ik met een groot aantal wethouders die hun zorgen uitten over de financiële positie van hun gemeenten. Gezamenlijk hebben wij de noodklok geluid bij de minister

Dit najaar kom ik met een voedselvisie, waarin onze ambitie om te komen tot kringlooplandbouw een plek krijgt. Ook wordt er hard gewerkt aan een integrale visie op recreatie in de provincie.

Ilse Zaal houdt een egel vast tijdens haar bezoek aan een wildopvangcentrum.
Foto: Dierenvriend Zaal tijdens haar bezoek aan dierenopvang De Bonte Piet in Midwoud.

Provincie beter leren kennen

Naast heel veel digitaal vergaderen, ga ik zoveel mogelijk naar buiten om ondernemers, inwoners en wethouders te ontmoeten en de provincie beter te leren kennen. Ik heb deze zomer prachtige wandelingen gemaakt, zilte groenten op Texel gegeten, de tweede luchthaven van Noord-Holland bezocht en kennis gemaakt met de landbouwsector en de recreatieschappen. Ook was ik bij heel veel ondernemers welkom op hun bedrijf. Ik ben trots op ons mooie (open) landschap, het cultureel erfgoed en onze inventieve ondernemers. Noord-Holland is een prachtige provincie om voor te werken.

Ik dank iedereen voor het warme welkom en de goede ondersteuning tijdens mijn eerste 100 dagen. Ik kijk uit naar nog heel veel nieuwe, unieke dagen.