Online talkshow over de circulaire toekomst van de haven

(03 augustus 2020)

Wat is de circulaire toekomst van de havens in het Noordzeekanaalgebied? Gedeputeerde Zita Pels gaat hierover in gesprek met Koen Overtoom, CEO van de Port of Amsterdam, tijdens de livecast ‘Zomer in de Stad’ van Pakhuis de Zwijger.

De haven van Amsterdam.

Het Noordzeekanaalgebied kent meerdere havens, ieder met een eigen identiteit. De havens zijn van economisch belang voor Noord-Holland vanwege de maakindustrie die zorgt voor werkgelegenheid. “Deze maakindustrie heeft veel kennis van grond- en reststoffen. In het havengebied liggen veel kansen om de circulaire economie verder te brengen”, stelt gedeputeerde Zita Pels (Circulaire Economie en Zeehavens).

In 2050 wil de provincie Noord-Holland klimaatneutraal en volledig circulair zijn. De provincie voert een actief beleid uit voor het versnellen van de transitie naar een circulaire economie. Gedeputeerde Pels: “Als provincie zien we kansen om ketens te sluiten. Wij willen samen met havenbeheerders, gemeenten en het Rijk de al aanwezige bedrijven stimuleren circulair te worden. Door bedrijven aan elkaar te koppelen ontstaan er kansen om reststoffen van de 1 in te zetten als grondstof bij de ander.” De provincie is van plan in het najaar met een subsidieregeling te komen: Duurzame zeehavens. Met deze regeling wil de provincie bedrijven in het gebied helpen om te verduurzamen.

Bekijk de online talkshow

De talkshow wordt op maandag 3 augustus om 20.30 uur live uitgezonden via de website van Pakhuis de Zwijger. Via de chat en Q&A kunnen kijkers meepraten of vragen stellen aan de sprekers. De uitzending kan ook achteraf worden teruggekeken. Kijk voor meer informatie op de website van Pakhuis de Zwijger.