‘Rateltikkers’ voor blinden en slechtzienden Haarlemse Delftlaan/Westelijke Randweg (N208)

(12 augustus 2020)

De provincie Noord-Holland heeft aan de Haarlemse Delftlaan/Westelijke Randweg (N208) ‘rateltikkers’ geïnstalleerd om blinden en slechtzienden in het drukke verkeer te laten oversteken.

De rateltikkers staan bij alle kruispunten met voetgangersoversteekplaats aan de Delftlaan en Westelijke Randweg.

Delftlaan en Westelijke Randweg: 6 oversteken

Blinden en slechtzienden kunnen de kleuren van verkeerslichten vaak niet of nauwelijks onderscheiden. De Delftlaan/Westelijke Randweg in Haarlem is een drukke locatie, waar maar liefst 6 kruispunten met voetgangersoversteken liggen. Rateltikkers dragen dan bij aan veiligheid en gemak.

Afstemming met de doelgroep

Vanuit contacten van de provincie met Machteld Cossee en Peter Bakker, beiden met visuele beperking, kwam de wens om een veiligere oversteek. Een rateltikker is een hulpmiddel dat via geluid assistentie verleent: veilig en gemakkelijk in gebruik. Bij alle 6 kruispunten zijn rateltikkers geplaatst. Ze zijn voorzien van drukknoppen die voor een visueel gehandicapte gebruiksvriendelijk zijn: indrukken in plaats van aanraken. De rateltikkers en knoppen werden uitgebreid getest voordat ze geïnstalleerd werden. Daarnaast hangen er braille-bordjes bij de drukknoppen. Waren ze goed ‘lees- en voelbaar’? Wat was de optimale positie? De continue afstemming met Machteld Cossee en Peter Bakker was voor de provincie waardevol.

Peter Bakker op een van de oversteekplekken
Peter Bakker op een van de oversteekplekken.

‘Echt een verbetering, die 3 seconden-knop!’

Peter Bakker vertelt: "De knop moet gedurende 3 seconden worden ingedrukt, zoals de braille-bordjes aangeven. Is dat gedaan, dán pas gaan de ratels tikken. Ik ben heel enthousiast over dat mechanisme: je hoort dan geen verschillende ratels door elkaar tikken. Want welke is in dat geval van jou? Dit is echt een verbetering: het is een stuk overzichtelijker dat het ratelgeluid pas begint nadat de knop 3 seconden is ingedrukt!"

Uitgebreid getest, veilig en gemakkelijk

De installatie van de rateltikkers vond plaats vanaf medio april op werkdagen, in avonden en nachten. Overdag waren er geen werkzaamheden, om weggebruikers zo min mogelijk te hinderen. Inmiddels is bij alle voetgangersoversteken een rateltikker geïnstalleerd. Uitgebreid getest, veilig en gemakkelijk bedienbaar. Een hindernis voor blinden en slechtzienden om de Delftlaan en Westelijke Randweg veilig over te steken is met succes genomen.