Statencommissies vinden weer fysiek plaats

(20 augustus 2020)

Provinciale Statenleden gaan weer fysiek vergaderen en debatteren. Ook de vergaderingen van de Statencommissies vinden dit najaar weer fysiek plaats.

Achterzijde Paviljoen

Fysiek inspreken bij een commissie is weer mogelijk. De commissievergaderingen worden gehouden in de Statenzaal. Vanwege de coronarichtlijnen is de toegankelijkheid van de Statenzaal helaas beperkt: toehoorders kunnen nog niet fysiek bij commissievergaderingen aanwezig zijn. Sinds begin maart vergaderden Provinciale Staten vanwege corona tijdelijk online.

Volg de commissievergaderingen online

Belangstellenden wordt verzocht om de commissievergaderingen online te volgen. Alle vergaderingen van Statencommissies worden live uitgezonden via: https://noord-holland.stateninformatie.nl. Ook kunnen belangstellenden de vergaderingen later terugkijken. 

Inspreken

Een inwoner of vertegenwoordiger van een bedrijf of organisatie kan bij een commissievergadering inspreken, na aanmelding vooraf. Aanmelden kan een werkdag van tevoren, tot 15.00 uur bij de commissieadviseur van de Statencommissie. Tijdens het inspreken kan alleen de inspreker zelf bij de vergadering aanwezig zijn. Na de inspreekbeurt en het beantwoorden van eventuele vragen, kan de inspreker het verloop van de vergadering verder volgen via een scherm in een andere ruimte: de Johan Remkeszaal. Inspreken is mogelijk bij een onderwerp dat op de agenda van een commissie staat. Inspreken over een onderwerp dat niet op de agenda staat, kan tijdens het inspreekhalfuur.

De publieke tribune is gesloten 

Vanwege de coronarichtlijnen kunnen toehoorders nog niet fysiek bij commissievergaderingen aanwezig zijn. Voor belangstellenden die toch naar het Provinciehuis in Haarlem willen komen is een aparte ruimte ingericht. In de Johan Remkeszaal kan een beperkt aantal toehoorders op een scherm een agendapunt volgen van de commissievergadering die op dat moment plaatsvindt. 

Belangstellenden die dat willen moeten zich vooraf aanmelden voor een specifiek agendapunt. Dat kan tot uiterlijk een werkdag van tevoren, vóór 15.00 uur via het aanmeldformulier. Daarna ontvangen zij bericht of zij het agendapunt als toehoorder kunnen komen volgen. De toewijzing van het beperkte aantal plaatsen vindt plaats op volgorde van aanmelding. 

De starttijden van agendapunten die in de agenda staan vermeld zijn richttijden. Dat betekent dat toehoorders mogelijk in de tuin van het Provinciehuis moeten wachten tot het agendapunt begint waar zij zich voor hebben aangemeld. Als er geen of weinig insprekers zijn voor het inspreekhalfuur, dan kan een agendapunt eerder aan de orde komen dan staat vermeld. 

Coronaregels

Van iedere inspreker en toehoorder moet de Statengriffie het e-mailadres en telefoonnummer registreren, vanwege de coronarichtlijnen. Deze gegevens worden tot 2,5 week na de vergadering bewaard en daarna verwijderd uit de administratie. Mondkapjes zijn niet verplicht in het Provinciehuis. In het provinciehuis gelden de gebruikelijke coronamaatregelen, zoals: geen handen schudden en anderhalve meter afstand houden. Belangstellenden die ziek zijn of klachten hebben worden gevraagd om thuis te blijven. 

Contact met Statenleden

Inwoners of vertegenwoordigers van bedrijven of organisatie die contact willen leggen met een Statenlid, kunnen de contactgegevens van Statenleden vinden op de website van de provincie. 
 

Uitgelicht