Wandelnetwerk Westfriesland officieel geopend

(31 augustus 2020)

Het Recreatieschap Westfriesland heeft op 28 augustus 2020 samen met de provincie Noord-Holland het wandelnetwerk Westfriesland en het langeafstandswandelpad Streekpad Westfriese Omringdijk officieel in gebruik genomen.

Ilse Zaal

Gedeputeerde Ilse Zaal maakte met een kleine groep genodigden een wandeling tussen Wijdenes en Schellinkhout.

Het wandelnetwerk Westfriesland is een project uit het Natuur- en Recreatieplan Westfriesland. Het voert over (on)verharde paden, graskades, over dijken, langs molens, waterbergingen, door rustige natuurgebieden, pittoreske dorpjes en steden waar de geschiedenis voor het oprapen ligt. Het wandelnetwerk sluit aan op andere netwerken in de provincie. Alle netwerken zijn voorzien van hetzelfde bewegwijzeringssysteem waardoor korte en lange rondjes aan elkaar te knopen zijn en verdwalen praktisch onmogelijk is. Streek- en Langeafstandswandelpaden maken onderdeel uit van het netwerk. Op www.wandelnetwerknoordholland.nl zijn wandelingen op het netwerk in Westfriesland makkelijk samen te stellen.

Bijzonder onderdeel van het project is het LAW (langeafstandswandelpad) Streekpad over de iconische eeuwenoude Westfriese Omringdijk. De wandelgids van het Streekpad is tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in maart al officieel gepresenteerd.

De provincie Noord-Holland heeft in 2018 50% bijgedragen aan de kosten voor de uitbreiding  van het wandelnetwerk. In totaal is 500 kilometer gerealiseerd. Het Recreatieschap heeft zelf bijna de helft van het benodigde bedrag gefinancierd en € 30.000 komt uit de Beheerstichting Fietsroutenetwerk Noord-Kennemerland en Westfriesland. De uiteindelijke projectkosten bedragen ruim € 550.000.