€ 2 miljoen voor hulp bij verduurzaming gebouwen

(08 december 2020)

De provincie Noord-Holland ontvangt € 2 miljoen van het Rijk om kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren, zoals sportbedrijven en culturele instellingen, te helpen bij het verduurzamen van hun gebouwen.

Aanbrengen van zonnepaneel op een dak met nog meer zonnepanelen

Voor kleine eigenaren van maatschappelijk vastgoed is verduurzaming van hun gebouwen een uitdaging. Simpelweg omdat het ontbreekt aan kennis en mensen. Dat zijn bijvoorbeeld kleinere gemeenten, sportbedrijven, culturele instellingen en dorps- en buurthuizen. Met de bijdrage van het Rijk gaat de provincie een ontzorgingsprogramma opzetten voor maatschappelijk vastgoed. 

Ontzorgingsprogramma

Door de coronacrisis stellen veel eigenaren het verduurzamen van hun panden uit. Noord-Holland wil de verduurzaming op gang houden en heeft daarvoor al een herstelfonds van € 100 miljoen in het leven geroepen. Met het geld van het Rijk kan de provincie een ontzorgingsprogramma opzetten dat vastgoedeigenaren helpt met advies en ondersteuning op maat. 

Duurzaamheidscoaches adviseren de vastgoedeigenaren bijvoorbeeld over welke maatregelen slim zijn om te doen, hoe deze gefinancierd kunnen worden en helpen bij het zoeken naar de juiste partijen voor de uitvoering. In 2021 wordt het eerste halfjaar ingezet om organisaties die al eerder belangstelling hebben getoond voor verduurzaming van hun pand, te bezoeken en te informeren over het ontzorgings- en begeleidingstraject. Met kleine gemeenten wordt in overleg gegaan over de verduurzamingsopgave.

€ 24 miljoen

Het Rijk heeft voor heel Nederland in totaal € 24 miljoen beschikbaar gesteld. Voor dit bedrag kunnen ruim 2.000 kleine vastgoedeigenaren geholpen worden met advies en begeleiding. Alle provincies maken gebruik van de bijdrage en bepalen zelf hoe ze het ontzorgingsprogramma opzetten.