Subsidie voor opruimen drugsafval

(16 december 2020)

Particulieren, bedrijven en overheden kunnen subsidie aanvragen voor de kosten die zij maken om gedumpt drugsafval op te ruimen.

De provincie Noord-Holland stelt hiervoor in 2021 € 49.167,- subsidie beschikbaar. Particulieren ontvangen 100% compensatie. Overheden ontvangen 50% compensatie.

Gedumpt drugsafval

Aanvraag indienen bij BIJ12

Per 1 januari 2021 kunnen gedupeerden hun subsidieaanvraag bij BIJ12 indienen. BIJ12 neemt de aanvragen uit alle provincies in behandeling. Voor het krijgen van de subsidie is het belangrijk dat de gedupeerde aangifte heeft gedaan bij de politie. Informatie over het indienen van een aanvraag voor de subsidie staat op de website van BIJ12.

Grondeigenaar verantwoordelijk voor schadeherstel

De eigenaar van de grond is in eerste instantie verantwoordelijk voor het laten afvoeren en verwerken van gedumpt drugsafval. De eigenaar moet ook de schade aan bijvoorbeeld het wegdek, de bodem of planten herstellen. De kosten hiervoor kunnen hoog zijn. Daarom maakt het ministerie van Justitie en Veiligheid hiervoor jaarlijks € 1 miljoen vrij en verdeelt dit bedrag over de provincies. 

Schade door drugsdumpingen

Drugsdumpingen zijn al jarenlang een probleem in Nederland. Het zorgt voor schade aan de bodem en in de natuur. Daarnaast is het slecht voor de gezondheid van mensen en dieren die met gedumpt drugsafval in aanraking komen. 
 

Uitgelicht