Wegafzetting op provinciale weg direct zichtbaar in navigatiesysteem

(16 december 2020)

Noord-Hollandse weggebruikers, die een incident naderen waar een provinciale weginspecteur de weg heeft afgezet, kunnen vanaf vandaag hierover in hun auto bericht ontvangen.

Provinciale weginspecteur met pijlwagen

Dit is mogelijk doordat nieuwe, slimme systemen de informatie van de weginspectievoertuigen, pijlwagens en zogenoemde bots-absorbers koppelen aan de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Weggebruikers worden zo direct op de hoogte gebracht van wegafzettingen. Door deze nieuwe informatie weet een weggebruiker eerder wat er voor hem op de weg gebeurt en wordt de veiligheid van de weginspecteurs en andere wegwerkers verhoogd. 

Aanrijdingen

Regelmatig vinden er nog aanrijdingen plaats met pijlwagens of bots-absorbers, terwijl zij een gevaarlijke situatie juist moeten beveiligen. Door de gegevens nu rechtstreeks via het NDW aan te bieden, kunnen automobilisten die werkzaamheden naderen en vroegtijdig via de navigatie en apps worden gewaarschuwd. Wel is het nodig dat weggebruikers hun navigatiesysteem hebben aanstaan en live verkeersinformatie kunnen ontvangen.

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof: “Met nieuwe technieken en slim gebruik van data kunnen weggebruikers in Noord-Holland verder kijken dan hun voorruit. Weer een mooie stap die onze provinciale wegen een beetje veiliger maakt.”

Rijkswaterstaat maakt al een aantal jaren gebruik van de mogelijkheid om weggebruikers te informeren over wegafzettingen. De positieve ervaringen van de weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn de aanleiding om het systeem ook in Noord-Holland in te zetten. Vanaf  vandaag worden daarom ook de werkzaamheden van weginspecteurs van de provincie Noord-Holland aan de Nationale Databank Wegverkeersgegevens toegevoegd.
 

Uitgelicht