Circulaire Houtketens winnen award

(03 februari 2020)

Provincie Noord-Holland en Dr 2 New Economy hebben de Circular Award Public 2020 gewonnen met hun pilots Circulaire Houtketens. Zij ontvingen deze prijs in de categorie Public.

Circular Award

Andere genomineerden waren de Provincie Fryslân met Circulair asfalt op de N381 en de Amsterdam Economic Board met hun Programma Circulaire Economie.

De provincie Noord-Holland ontdekte in samenwerking met Dr 2 New Economy dat de economische kansen én de milieu-impact voor (her)gebruik van hout enorm zijn. Alleen al in de Metropool Regio Amsterdam is ongeveer 300.000 ton gebruikt hout per jaar beschikbaar dat nu nog voor een groot deel wordt verbrand.

Houtketens

Om te kijken hoe hout opnieuw en duurzaam gebruikt kan worden, zijn de provincie en Dr2 New Economy gestart met een aantal pilots waarin lokaal en gebruikt hout wordt toegepast in de bouw. Zo zijn 1.200 balken uit de busremise in Zaandam gesloopt en hergebruikt voor een nieuwe toepassing in de bouw.

Via een tweede pilot wordt gekeken hoe resthout als snoei-, tak-, top- en stamhout uit plantsoenen en parken van de stad, in de bouw hergebruikt kan worden. Bijvoorbeeld in de vorm van balken, planken of plaatmateriaal. Hout is een bekend en prachtig bouwmateriaal. Bij productie en verwerking is de CO2-uitstoot veel lager dan die van staal of beton. In het hout is juist veel CO2 vastgelegd, waarmee de woningen zorgen voor langdurige CO2 opslag.

Holland Houtland

De jury roemt dit project als mooi voorbeeld van Holland als houtland. Vet: “Hout houdt heel lang CO2 vast als je het gebruikt voor een langdurige toepassing in, bijvoorbeeld, de bouw. Er is ook bijna geen circulairder materiaal te bedenken dan hout. In de provincie Noord-Holland is nu een belangrijke pilot uitgevoerd, waarin 1200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief zijn gesloopt en beschikbaar zijn gemaakt voor hergebruik. Een mooi voorbeeld dat veel navolging verdient. Holland is een verbastering van houtland. Daarom een oproep aan architecten: ga ontwerpen met hout!”