Meer biodiversiteit langs Kanaal Omval-Kolhorn in Heerhugowaard

Op verschillende plekken langs het kanaal Omval-Kolhorn werkt de provincie Noord-Holland aan de beschoeiing.

Nieuwe stalen damwanden beschermen de oevers van het kanaal weer jarenlang tegen afbrokkelen en wegspoelen. Tegelijk wordt de biodiversiteit vergroot door aanleg van natuurvriendelijke oevers. Gebiedsaannemer WaakSaam voert de werkzaamheden voor de provincie uit.

Natuurvriendelijke oevers

Ter hoogte van de Waarddijk in Heerhugowaard is een nieuw stuk natuurvriendelijke oever aangelegd. De damwand is verder van de oever geplaatst, met zand ertussenin. Hier ontstaat onder water een nieuw stukje natuur, met ondieper water en minder harde stroming dan het kanaal. Hierin groet en leeft een diversiteit aan planten en dieren. Vissen kunnen er paaien of uitrusten.

 

Natuurvriendelijke oever
De natuurvriendelijke oever in Heerhugowaard. Door minder waterslag en diepte ontstaat in het deel achter de damwand (links) een nieuw stukje natuur met een diversiteit aan planten en dieren. 

Werkzaamheden

De natuurvriendelijke oever is bijna gereed. WaakSaam werkt daarnaast nog aan de oever in Waarland. Volgens planning is alles eind maart gereed. Er wordt zoveel mogelijk vanaf het water gewerkt, om de omgeving zo min mogelijk te hinderen. De werktijden zijn van 7.00 tot 17.00 uur op werkdagen.

Meer informatie

Met vragen over de werkzaamheden kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800 - 0200 600 (gratis), of per mail: servicepunt@noord-holland.nl.

Uitgelicht