Nieuwe fietsroute langs UNESCO Werelderfgoed

(27 februari 2020)

Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht op 28 februari tot en met 1 maart wordt voor het eerst de ‘Fietsroute UNESCO Werelderfgoed’ gepresenteerd: een fietsroute van bijna 800 kilometer langs al het UNESCO Werelderfgoed van Nederland.

Een nieuwe fietsroute leidt langs al het Unesco Werelderfgoed in Nederland.

4 werelderfgoederen in Noord-Holland

De route doet 9 van de 10 werelderfgoederen in het Koninkrijk Nederland aan. Maar liefst 4 van deze erfgoederen liggen geheel of gedeeltelijk in de provincie Noord-Holland. De afstapmomenten in de landelijke fietsroute zijn uniek in de wereld. Samen vertellen zij een bijzonder verhaal over ons land. Dit verhaal is nu aaneengesloten te ontdekken op de fiets:

  • Proef het zout op de lippen bij de Waddenzee.
  • Tel de molens bij Kinderdijk.
  • Kom stoom afblazen bij het Woudagemaal.
  • Dompel jezelf onder in de Gouden eeuw op de Grachtengordel van Amsterdam.
  • Ga op visite bij Gerrit Rietveld.
  • Ploeg door de polders in de Beemster.
  • Lig voor Pampus bij de Stelling van Amsterdam.
  • Ervaar de verlichting bij de Van Nellefabriek.
  • Fiets terug in de tijd op het voormalige eiland Schokland.
  • Voeg in gedachte het 10de werelderfgoed Willemstad toe en waan je op het Caraïbische eiland Curaçao.

Stelling van Amsterdam

De provincie Noord-Holland is eerstverantwoordelijke organisatie voor de Stelling van Amsterdam. Deze staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst. De Stelling kreeg deze status vanwege haar bijzondere watermanagementsysteem, het strategische landschap eromheen en de militaire werken.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is in 2019 door Nederland voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen hopen zij straks het Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’ te vormen.

De Stelling van Amsterdam is 1 van de UNESCO Werelderfgoederen in Noord-Holland.

Bezoek de stand

Naast de UNESCO Werelderfgoedroute zijn er op de Fiets- en Wandelbeurs bij de stand van Werelderfgoed Nederland meer fiets- en wandelroutes te ontdekken. Van langeafstandenfietsen langs de Waddenkust tot een cultureel-urban wandelroute langs het leven van Rietveld in Utrecht. Bezoekers kunnen een unieke fiets- en wandelroute plannen en de stand bezoeken. Voor kinderen is er tijdens de beurs een speciaal werelderfgoedfietsparcours. Zij fietsen spelenderwijs langs alle Nederlandse werelderfgoedlocaties en kunnen met de speurtocht een leuke prijs ophalen bij de stand.