Noord-Holland vaart mee tijdens Canal Pride 2020

(09 februari 2020)

De provincie Noord-Holland vaart zaterdag 1 augustus mee in de feestelijke botenparade van Pride Amsterdam. Dat heeft de organisatie van de Canal Pride in aanwezigheid van gedeputeerde Zita Pels vandaag bekendgemaakt.

Deze parade, waarin 80 boten meevaren, vormt een van de slotactiviteiten van het Pride Festival 2020 in Amsterdam.

Varende boot tijdens Canal Pride
Foto: Cees van der Jagt

Noord-Holland vaart samen met de provincies Limburg en Gelderland onder het gezamenlijke thema ‘We Have Stories to Share’. De deelnemende provincies onderstrepen daarmee dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het is voor het eerst dat er provincies meevaren in de bekende botenparade, die dit jaar voor de 25ste keer wordt georganiseerd.

Diversiteit en inclusiviteit

De regenboogprovincies hebben de handen ineen geslagen om zich in te zetten voor meer diversiteit en inclusiviteit. Gedeputeerde Zita Pels: “Het is belangrijk dat je in Noord-Holland jezelf kunt zijn. Door het woord te geven aan hen die niet behoren tot ‘de norm’ - qua seksuele of genderidentiteit - creëren we zichtbaarheid en acceptatie.” 

Bijzondere verhalen

Deze bijzondere verhalen mogen vrolijke verhalen zijn, maar ook minder vrolijke. De provincie erkent het feestelijke karakter van de Pride, maar onderstreept de serieuze boodschap erachter. “Het overkoepelende thema dit jaar is 'TAKE PRIDE in us'. De provincies hebben dat vertaald naar ‘we have stories to share’. We varen mee om te laten zien dat we trots zijn op onze LHBTI+ inwoners”, aldus Pels.

Pride Amsterdam vraagt jaarlijks aandacht voor de rechten en acceptatie van lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Het evenement vindt plaats van zaterdag 25 juli tot en met zondag 2 augustus.