Teams vijfde GO!-NH Accelerator bekend

(28 februari 2020)

Na een intensieve selectieperiode en een spannende finale zijn uit 23 initiatieven de beste 10 gekozen die deel mogen nemen aan de vijfde GO!-NH Accelerator.

Alle teams gaven vrijdag 28 februari hun pitch voor de jury, bestaande uit gedeputeerde circulaire economie Zita Pels, Servaz van Berkum (Pakhuis de Zwijger), Claire Teurlings (Amsterdam Economic Board) en Theo Koster (Business Developer bij Techport). De jury had de lastige keuze om de teams aan te wijzen die mee mogen doen aan de GO!-NH Accelerator Sustainable Innovation 2020.

De teams die mee mogen doen zijn:

 • Bedaffair is de grootste 100% natuurlijke beddenwinkel van Nederland & België. Het volledige assortiment van het bedrijf uit Heemstede is ecologisch, fairtrade, vrij van schadelijke stoffen en geschikt voor een innovatieve circulaire economie. Ook hergebruiken ze eigen afval, van natuurlatex tot houtkrullen.
 • Cupbite ontwikkelt eetbare koekbekers voor koffie. Het is een alternatief voor papieren bekertjes. De bekers hebben een veel betere CO2-voetafdruk. De beker is ontworpen voor 30 minuten gebruik en is lekdicht voor die tijd.
 • Digi Surfer zorgt ervoor dat iedereen profiteert van de mogelijkheden van de digitale samenleving. Zo krijgen bedrijven en overheden een vergoeding voor hun e-waste, krijgen digibeten hulp om deel te nemen in de maatschappij en dragen levensduurverlenging en recycling van de laptops bij aan de circulaire economie.
 • Fungalogic is een bio-technologie start-up die lokale bio-reststromen zoals riet, stro en tomatenstengels opwaardeert tot 100% natuurlijk isolatiemateriaal. Het gecontroleerde fermentatieproces resulteert in een licht, kurkachtig materiaal met goed isolerende eigenschappen. Het schept nieuwe mogelijkheden voor circulaire bouwsystemen en heeft de potentie om de impact van de bouwsector te verlagen.
 • Hurby heeft een app ontwikkeld waarmee inwoners, winkeliers en ondernemers in een stad makkelijk en goedkoop lokaal pakjes naar elkaar versturen. Als gebruik wordt gemaakt van de hurby-box hoeven de items niet te worden ingepakt.
 • Instock Market verbindt overschotten en imperfecte producten aan chefs: van kromme courgettes tot een overschot aan blauwe bessen. Chefs ontvangen een melding welke verse producten van verspilling moeten worden gered en krijgen dit na bestelling bij de achterdeur bezorgd. Zo komt voedselverspilling letterlijk op de (menu)kaart.
 • Nowa staat voor No Waste. Nowa is de eerste sieradenlijn ter wereld met sieraden die gemaakt zijn van goud en zilver uit oude telefoons. Nowa maakt de waarde van afval erg tastbaar: ‘seeing the beauty in waste’. Het begrip ‘circulariteit’ wordt concreet voor de consument, op een positieve manier.
 • Outlander maakt van bierbrouwafval UnPlastic: een transparant, afbreekbaar en plasticvrij alternatief voor plastic dat eenmalig gebruikt wordt. UnPlastic kan ingezet worden voor verpakkingen van kaarsen, koeken, kaas, boter, zeep en meer. Men geniet maar kort van een koekje, dus het is belachelijk dat de verpakking voor eeuwig bestaat.
 • ProeVkantoor zet zich in om de omzet van natuurinclusieve producten van boeren en telers te verhogen tegen een eerlijke prijs. Bijvoorbeeld door verkoopstellingen bij retailers in Noord-Holland. Via social media, drukwerk en een roadshow langs 30 Noord-Hollandse gemeenten wordt hier bekendheid aan gegeven.
 • Reflower is de eerste duurzame bloemenbieb van Amsterdam. Reflower verhuurt boeketten met beeldige blijvende bloemen in een bijpassende vaas. Flowers as a Service, de bloemen worden thuis of op kantoor bezorgd. Reduce: minder verse bloemen en verpakkingen weggooien. Re-Use: samen bloemen delen. Recycle: gebruik van gerecyclede vazen
 • Seaweed Yarn ontwikkelt zeewierdraad. De draad wordt in Europa geproduceerd van 100% zeewier die grotendeels wordt geoogst in Noord-Holland. Seaweed Yarn gebruikt minder water en geen chemicaliën, stoot minder CO2 uit, en gebruikt geen landbouwgrond. De grondstof wordt eco-vriendelijk geoogst en de draad is biobased en biologisch afbreekbaar.
 • ACT (Troffee Software Solutions) past kunstmatige intelligentie en zelflerende software toe die de status bijhoudt van (aan slijtage onderhevige) apparatuur, voorspellingen kan doen op uitval en actie kan ondernemen voor zelfonderhoud en preventief onderhoud aan technische apparatuur in een breed vlak. Hierbij wordt gefocust op maritieme en windmolenindustrie.
 • Van der Aarde is in de overgang naar een duurzaam natuurinclusief biologisch bedrijf met bedrijfseconomisch toekomstperspectief, dat als voorbeeld kan dienen voor de Noord-Hollandse fruitteelt sector.

De winnaars krijgen de komende 3 maanden ondersteuning van experts uit de praktijk en volgen workshops om hun bedrijf of idee door te ontwikkelen. Dit programma is op verschillende locaties in Noord-Holland, zodat de deelnemers kennismaken met het uitgebreide netwerk van actieve en relevante ondernemingen in de provincie.

Pitch tijdens finale Go-NH

De grote finale van de accelerator is op 27 mei 2020 tijdens het Innovatiefestival Noord-Holland in de AmsterDome. Dan presenteren de deelnemende bedrijven hun resultaten na 3 maanden hard werken.

Over GO!-NH

GO!-NH is het groeiversnellingsprogramma van de provincie Noord-Holland. Het programma ondersteunt startups en mkb’ers bij het op de markt brengen van innovatieve producten en diensten op het gebied van duurzame innovatie. GO!-NH is onderdeel van de mkb innovatie-instrumenten. Met GO!-NH On Stage krijgen deelnemers de kans om launching customers, partners of investeerders te vinden. Meer informatie staat op de pagina van GO!-NH.