Nominatie voor Dwarsligger Faunapassage

(21 januari 2020)

De Dwarsligger Faunapassage is genomineerd voor innovatieprijs 'De Vernufteling' van Koninklijke NLingenieurs.

In de zomer van 2019 is deze innovatieve faunapassage aangelegd in het spoortraject Naarden-Bussum. Met succes want vrijwel direct na de aanleg maakten diverse dieren, zoals de wezel, de otter en de ringslang, gebruik van de passage.

Onneembare barrière

Voor kleine dieren is het spoor in natuurgebieden soms een onneembare barrière. Om deze dieren te helpen met een veilige oversteek is een nieuwe type faunapassage ontwikkeld. Het innovatieve idee van Movares, de Dwarsligger Faunapassage, kwam op het juiste moment waarna de provincie deze op 2 locaties in het natuurgebied Naardermeer heeft gerealiseerd.

De Dwarsligger

Innovatief

De provincie Noord-Holland is opdrachtgever van Rondje Naardermeer, een project waarin 9 faunapassages inclusief een fiets- en wandeltunnel zijn gebouwd onder de spoorlijn Amsterdam - Hilversum. Op locaties met een hoge grondwaterstand voldoen gewone faunapassages niet omdat deze vol water lopen. De innovatieve Dwarsligger Faunapassage kent dat probleem niet omdat deze in een halve meter brede tunnel tussen 2 nieuwe dwarsliggers van de rails ligt. In de tunnel zorgt een rooster voor licht, lucht en veiligheid. Dieren kunnen daardoor niet door een passerende trein worden meegezogen.

De Vernufteling

Vanwege het innovatieve karakter van deze faunapassage, is besloten om het project in te sturen voor ‘De Vernufteling’. Deze jaarlijkse prijs wordt door Koninklijke NLingenieurs uitgereikt aan een advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Deelnemers aan De Vernufteling maken kans op zowel een juryprijs als een publieksprijs. De jaarlijkse innovatieprijs wordt op 30 januari 2020 uitgereikt op voordracht van een vakjury. Voor de publieksprijs kan van 14 januari tot en met 26 januari 2020 worden gestemd.