Veel inzendingen voor tijdscapsule Wilhelminasluis

(03 juli 2020)

Ruim 50 kinderen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de provincie Noord-Holland om de tijdscapsule in de wand van de Wilhelminasluis te vullen met boodschappen voor de Zaankanters van de toekomst.

Het sluizencomplex in Zaandam wordt vernieuwd omdat deze verouderd is en in slechte bouwkundige staat verkeert. Een deskundige jury heeft uit alle inzendingen Joachim Spijker van het VMBO Pascal Zuid en Melinda Schaap uit groep 4 van de basisschool Het Baken uitgekozen als de winnaars. Zij kregen op donderdag 2 juli 2020 uit handen van de projectleider van de provincie een aardigheidje voor de winnende inzending. 

Winnaars van de inzending

Creatieve inzendingen

Of je ze nu ingraaft of opgraaft, tijdscapsules zijn altijd een spannende traditie. Dat dacht men in 1903 ook toen de Wilhelminasluis gebouwd werd. De loden koker die toen is ingemetseld is helaas nog niet teruggevonden, maar er gaat straks wel een nieuwe capsule de sluis in. De oproep van de provincie aan alle kinderen van Zaanstad om iets te vertellen over het leven hier en nu heeft creatieve inzendingen opgeleverd.

Naast de vele kleurrijke tekeningen en herinneringen van Zaankanters aan de Wilhelminasluis, is er ook een aantal opstellen ingediend. Deze gingen onder andere over corona, Fortnite, winkelen, en Netflix. Ook zijn er 2 gedichten ingeleverd, waarvan 1 van stadsdichter Ellis van Atten. Er gaat bovendien een Ajax T-shirt in de koker. En voor de gelegenheid heeft Orkaan Radio een podcast gemaakt over hoe het leven in Zaanstad eruit ziet in 2120. 

Loden koker

Alle inzendingen die de provincie heeft ontvangen zijn in een loden koker gestopt. Deze koker is na de prijsuitreiking overhandigd aan Heijmans en wordt half juli in de westkade van de Wilhelminasluis gemetseld. Als het goed is ziet de tijdscapsule pas over 100 jaar weer het daglicht om de mensen die dan leven te vertellen over het leven nu. 

Bekijk de video van de uitreiking met de winnaars van de inzending voor de loden tijdscapsule: 

Still van de video over de tijdscapsule