Aardappels redden op Nationale Aardappelberg Dag

(25 juni 2020)

Bij Tuinderij de Waardering in Haarlem verschijnt op zaterdag 27 juni een aardappelberg. Mensen kunnen in Haarlem en op 11 andere locaties in Nederland aardappels komen scheppen.

Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor voedseloverschotten, verspilling en een meer veerkrachtig voedselsysteem met goed voedsel voor iedereen. De provincie Noord-Holland ondersteunt de actie.

Aardappelberg

Met honderdduizenden kilo’s aardappels liggen de schuren van Nederlandse telers en verwerkers vol met grote restpartijen frietaardappels. De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor veel boeren. De aardappels die blijven liggen worden met een veel lagere waarde  verkocht. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is dan vaak lager dan de kostprijs. Dit benadeelt niet alleen de boer, maar leidt ook tot honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

Voedselvisie

Gedeputeerde Ilse Zaal:“ De provincie Noord-Holland steunt deze actie, omdat wij vinden dat voedselverspilling in Nederland in 2030 met de helft moet worden teruggebracht. Deze actie zorgt ervoor dat de aardappelen die over zijn, worden gered voor menselijke consumptie en dat ze niet gebruikt worden als diervoeder of biogas. Dit voorbeeld illusteert de noodzaak voor het aanpassen van ons voedselsysteem. De provincie wil daar ook een bijdrage aan leveren en is gestart met het opstellen van een Voedselvisie."

Kist met aardappels

Nationale Aardappelberg Dag

De Nationale Aardappelberg Dag is een vervolg op een actie die zaterdag 6 juni werd gehouden op de NDSM-werf in Amsterdam. De 20.000 kilo aardappels die daar werden gestort waren binnen 6 uur uitverkocht. Wie op zaterdag 27 juni aardappels wil komen scheppen, moet zich aanmelden via de app van Too Good To Go.