Amsterdam Bereikbaar tijdens zomer vol werkzaamheden

(16 juni 2020)

De provincie Noord-Holland werkt nauw samen met 4 andere grote infrapartners en vervoerders in de regio Amsterdam om Amsterdam bereikbaar te houden.

Projecten worden met elkaar verbonden, planningen en communicatie op elkaar afgestemd en de reisbeleving onderzocht. Deze zomer wordt op verschillende plekken in en rond Amsterdam aan de weg en het spoor gewerkt, met mogelijk grote hinder voor de reiziger als gevolg. Een overzicht van alle zomerwerkzaamheden is vanaf nu te vinden op één website: www.amsterdambereikbaar.nl/zomerwerken.

Belevingsonderzoek reizen van en naar Amsterdam

Naast het bieden van overzicht en het beperken van verkeershinder doen de partners binnen Amsterdam Bereikbaar ook onderzoek naar de reisbeleving onder reizigers van en naar Amsterdam. Eind 2019 is het eerste ‘reisbelevingsonderzoek’ gehouden. Hieruit blijkt dat reizigers in de regio Amsterdam hun reis een 7.0 geven, ongeacht het vervoermiddel waarmee ze reizen. Reizen met verschillende ‘modaliteiten’ (auto, fiets en openbaar vervoer) werden onderzocht, om de reisbelevingen met elkaar te kunnen vergelijken. Deze vergelijking is nooit eerder gemaakt en is hiermee uniek. Eind 2019 deed het Platform Wow onderzoek naar de wegbeleving, maar alleen onder automobilisten. De vervoerders en partners binnen Amsterdam Bereikbaar gaan met de uitkomsten van het onderzoek verder aan de slag om de reisbeleving onder reizigers ook tijdens werkzaamheden op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. Meer informatie over het reisbelevingsonderzoek is te vinden op de website van Amsterdam Bereikbaar.

Goed voorbereid op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan die van voorgaande jaren. Voor wie op reis gaat, luidt het advies: ga goed voorbereid op reis. Door de verschillende werkzaamheden aan het spoor en op de weg kan de reistijd behoorlijk oplopen. Op de verschillende sites van de vervoerders en partners van Amsterdam Bereikbaar staat specifieke reisinformatie. In het algemeen geldt het volgende reisadvies: plan uw reis in de reisplanner, check de reis kort voor vertrek, neem mondkapjes mee, reis alleen als het noodzakelijk is, vermijd drukke plaatsen en momenten en houd minimaal anderhalve meter afstand van andere reizigers. Meer info over reizen is te vinden op de website van de Rijksoverheid

Amsterdam Bereikbaar

Amsterdam Bereikbaar is een samenwerkingsverband tussen 5 grote infrapartners: de gemeente Amsterdam, ProRail, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de Vervoerregio Amsterdam. Daarnaast is NS als spoorvervoerder aangesloten en Breikers, voor de verbinding met werkgevers. Amsterdam Bereikbaar heeft als doel om de regio zo bereikbaar mogelijk te houden, ook tijdens werkzaamheden. Daarin gaan we een stap verder dan alle betrokken partijen afzonderlijk zouden doen. Door grote projecten met elkaar te verbinden en planningen en communicatie op elkaar af te stemmen, beperken we samen meer verkeershinder en blijven we zorgen voor een positieve reisbeleving.