Enthousiaste vrijwilligers maken Noord-Holland groener

(22 juni 2020)

Met een subsidiebijdrage van de provincie op zak gaan dit jaar 36 vrijwilligersprojecten van start om Noord-Holland nog groener te maken. Wie zijn deze vrijwilligers, wat gaan ze doen en hoe gaan ze in deze coronatijd te werk? Deel 1 in de serie: Els de Vos, vrijwilliger bij Natuur je beste buur.

“Ik ben zo’n ultieme vrijwilliger. Ik bemoei me overal mee”, zegt Els lachend. Ze geeft al jaren vrijwillig zwemles en onderhoudt sinds 2005 de randen van de sportparken Middenmeer en Voorland in Amsterdam Oost op een “natuurvriendelijke manier”. Denk dan aan: nestkastjes van vogels en vleermuizen verzorgen, een ijsvogelwand plaatsen en bijen, hommels en vlinders in de vlinderidylle tellen. Alles om de biodiversiteit van het gebied te vergroten. “Bedenk een klus en ons vrijwilligersteam doet het.”

Els de Vos
Rieten mandjes 

De laatste jaren viel het Els op dat een bepaalde gast steeds minder vaak in de natuur te zien is: de Wilde Eend. Het mannetje met zijn opvallende groene kop en het vrouwtje met haar bruine verenkleed zijn nog steeds in veel vijvers te zien, maar sinds 1990 is al ongeveer 30 procent van de broedpopulatie verdwenen. “We weten niet precies waarom het slechter gaat. Het wordt bij ons natuurlijk steeds drukker in de sportparken. Mensen joggen langs de randen en laten hun honden loslopen terwijl dat niet mag. Dan krijgen die eenden niet de kans om zich rustig te nestelen.”

Met subsidie van de provincie zet Els daarom een cursus eendenkorfvlechten op en organiseert ze een lezing over de Wilde Eend. De gevlochten rieten mandjes moeten de eenden een veilige plek bieden om te kunnen broeden. “Vanwege de coronamaatregelen moeten we tijdens de cursus 1,5 meter uit elkaar blijven, maar dat gaat goed komen. Iemand doet het op afstand voor en de rest doet het na. Alleen een stuntel als ik doet er dan misschien een uur of 6 over, haha.”

Vlinders en bloemen

Nu er weer meer dan 3 mensen bij elkaar mogen komen, gaan de andere vrijwilligersactiviteiten ook weer van start. Els: “In het begin was ik door corona echt lamgeslagen, maar nu mag het gelukkig weer. Iedereen neemt z’n eigen handschoenen, koffie en een koekje mee. Dan kunnen we in de buitenlucht bij elkaar komen. Zo hebben we alweer een vlindertelling gedaan.” 

Els hoopt dat mensen door haar werk beseffen wat de natuur allemaal te bieden heeft. “Voor sommigen is dat nog echt een blinde vlek. Ze hebben niet door dat de biodiversiteit achteruit holt.” Af en toe tikt ze de mensen langs het voetbalveld even op hun schouders. “Dan zeg ik: kijk eens achter je, heb je al die vlinders en bloemen al gezien?” 

Betrekken bij Groen Fonds

Mensen bij de natuur betrekken is het belangrijkste doel van het Betrekken bij Groen Fonds. De provincie Noord-Holland kende dit jaar €102.000 toe aan groene initiatieven. Projecten die de soortenrijkdom in onze provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners betrekken, kwamen voor de subsidie in aanmerking.