OV-knooppunten langs Gooicorridor verbeteren door intensievere samenwerking

(08 juni 2020)

Overheden, NS en ProRail gaan samen aan de slag om de OV-knooppunten langs de Gooicorridor (stations gelegen tussen Amsterdam en Utrecht/Amersfoort) te verbeteren.

Op 5 juni 2020 is tijdens een online bestuurlijk overleg de ambitie vastgelegd om intensiever samen te werken om stationsgebieden en de deur-tot-deurreis te verbeteren. Met de versterkte samenwerking wordt de ruimte rondom stationsgebieden (en busstation) langs deze corridor optimaal ingericht voor wonen, werken en verblijven, wordt beter gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur en wordt gezorgd voor een snelle deur-tot-deurreis: van deur tot aan openbaar vervoer en verder.

Station Hilversum

Investeringen

Bij de toekomstige investeringen gaat het onder andere over benodigde investeringen die zorgen voor meer woningen, bedrijven en voorzieningen in de directe omgeving van treinstations. De treinstations functioneren daarmee als toegangspoort naar een centrum van een stad of dorp of naar recreatie- en natuurgebieden. Daarnaast wordt afgestemd over de treinfrequenties en reistijden op deze treincorridor. Door de verschillende plannen op het gebied van wonen, werken of studeren af te stemmen, kunnen de verbindingen op de lijn worden versterkt.

Bij veel (bus)stations, onder andere bij Naarden-Bussum, Huizen, Hilversum, Amersfoort Centraal, Amersfoort Vathorst, staan al nieuwe woningen gepland. Gemeente Weesp kijkt hoe kantoorgebouwen op het Van Houten Industriepark omgebouwd kunnen worden tot woningen. Daarnaast kan station Bussum-Zuid dienen als buitenpoort; een toegangspoort naar de dichtbij gelegen natuur. Onderzocht wordt of ook andere stations ingericht kunnen worden als buitenpoort.

Gooicorridor

De Gooicorridor betreft de spoorlijn tussen Amsterdam en Utrecht/Amersfoort. De partijen die hierin samenwerken zijn de gemeenten Diemen, Weesp, Gooise Meren, Hilversum, Wijdemeren, Huizen, Baarn, Utrecht en Amersfoort, NS, ProRail, de regio Gooi en Vechtstreek, regio Amersfoort, regio Utrecht, provincie Utrecht en provincie Noord-Holland.

OV-knooppunten

Stations zijn belangrijke schakels in de reis van mensen op weg naar werk, naar voorzieningen of recreatieve bestemmingen. Door OV-knooppunten optimaal in te richten, wordt de reistijd korter, zijn voorzieningen dichterbij en verminderen we files en CO2-uitstoot. Lees meer over het Programma OV-knooppunten op de website.