Eerste grassap-fabriek voor duurzaam strooizout geopend

(06 maart 2020)

Broek op Langedijk is een primeur rijker. In de Noord-Hollandse plaats staat de eerste fabriek ter wereld waar bermgras wordt omgezet in sap voor gladheidsbestrijding en vezels voor verkeersborden en ander wegmeubilair.

Opening fabriek Grass2Grit

Vrijdag 6 maart was de feestelijke opening van de Grass2Grit fabriek. Tussen de recentelijk geïnstalleerde machines drukten Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie, Nils Langedijk, wethouder gemeente Langedijk, Marcel van Zon, wethouder gemeente Alkmaar op de knop waarmee een fietspadsproeier voor het eerst ging strooien.

Sinds de start van Grass2Grit in 2017 is er veel bereikt. Van idee naar project, van laboratoriumtest naar fabriekshal. Het project is nu klaar voor de praktijkproef. Van maart 2020 tot eind 2022 wordt getest met het groene strooizout op de openbare weg. Een deel van de N504, ten noorden van Alkmaar, is proeftracé. 

Bermgras als grondstof

Grass2Grit is een dooimiddel gemaakt van het sap van bermgras en een duurzaam alternatief voor strooizout. Het is milieuvriendelijker en bovendien ruim voorhanden, want 3 procent van Nederland bestaat uit bermen.

Om de bermen aantrekkelijk te maken voor bloemen, kruiden en insecten (en dus de biodiversiteit) moet het gras een of twee keer per jaar gemaaid en afgevoerd worden. Grass2grit ziet dit bermgras niet als afval maar als een grondstof- en inkomstenbron. Het gras kan gebruikt worden voor gladheidsbestrijding en als milieuvriendelijke grondstof voor bijvoorbeeld verkeersborden, beschoeiing en paaltjes. 

Bij toeval ontdekt

Het idee van gladheidsbestrijding met grassap komt van Hillebrand Breuker, innovator bij de provincie Noord-Holland. “Bij toeval ontdekte ik dat het sap uit het gras behoorlijk zout is. Ik dacht: daar moet ik wat mee." Er werd door TNO, Tauw, TU Delft en Universiteit Twente onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het grassap. De conclusie was dat het als middel voor gladheidsbestrijding bruikbaar is. Samen met de partners J. van Bodegom & zn, Van Gelder, Natural Plastics en Schuitemaker en de provincie Noord-Holland, kreeg Grass2Grit in 2018 een Europese LIFE subsidie.