Geld Innovatiefonds voor draagbare camera voor oogonderzoek

(25 maart 2020)

RetinaScope B.V., een start-up gevestigd in Purmerend, heeft een converteerbare lening van € 150.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland.

Met deze financiering werkt het bedrijf verder aan de ontwikkeling van een draagbare camera die kan worden toegepast bij oogonderzoek. RetinaScope werkt in dit project samen met TNO.

Diagnose in afgelegen gebieden

De camera is een aanvulling op het bestaande instrumentarium voor oogonderzoek, met name de duurdere tafelmodellen zoals die worden gebruikt in ziekenhuizen en in zorgcentra. De camera van RetinaScope, met bijbehorende software, is eenvoudig in gebruik, kosteneffectief en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het uitbreiden van het maken van afbeeldingen van de retina en de diagnose ervan, ook in afgelegen gebieden.

Diabetes type 2

Jan Boers, CEO van RetinaScope B.V.: “De financiering van het Innovatiefonds Noord-Holland zorgt ervoor dat wij samen met TNO de conceptfase kunnen afronden en eind dit jaar zullen beginnen met de productie en verkoop van de RetinaScope. Door de relatief lage prijs van de RetinaScope zal het vroegtijdig oogonderzoek met name bij patiënten met diabetes type 2 grootschaliger kunnen worden aangepakt. Daarmee zullen wereldwijd honderdduizenden mensen worden behoed voor slechtziendheid en blindheid.”

Lage kosten

Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: “De camera van RetinaScope brengt geavanceerde technologie in een praktische oplossing naar mensen die nood hebben aan snelle en effectieve screening en diagnose bij oogaandoeningen. Door de eenvoud en relatief lage kosten van de camera kunnen ook zorgverleners en patiënten in rurale gebieden wereldwijd ervan profiteren. De technologische kennis van TNO en de markt ervaring van het team van RetinaScope bieden een goede basis voor een succesvol project.”

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun van de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van proof of concept. Het Fonds verstrekt converteerbare leningen.