IJsvogels krijgen nieuwe broedplaats in Kennemerland

(09 maart 2020)

De provincie Noord-Holland en de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland hebben de handen ineengeslagen voor een nieuwe broedplaats voor de ijsvogel.

Deze opvallend blauw en oranje gekleurde vogel komt al wel regelmatig voor in Kennemerland, maar is nog steeds een kwetsbare soort. Om de populatie in de regio te behouden en waar mogelijk te versterken is op initiatief van de vogelwerkgroep op 7 maart 2020 een nieuwe broedplaats gemaakt vlakbij de Westelijke Randweg in Haarlem.

De provincie heeft deze locatie beschikbaar gesteld omdat ze het belangrijk vindt ruimte te bieden aan initiatieven van bewoners voor het verbeteren van de biodiversiteit. De werkgroep heeft de broedplaats zelf gefinancierd en geplaatst en gaat deze ook monitoren en onderhouden.

Broedwand ijsvogels

Locatie

De locatie van deze wand is met de grootste zorgvuldigheid uitgezocht. De broedplaats van een ijsvogel moet namelijk op een rustige plaats liggen bij water, dat voldoende groot (lang) en helder genoeg is om goed in te kunnen vissen. De locatie in Bloemendaal voldoet aan deze criteria. Vorig jaar is al een viertal broedwanden in de gemeente Bloemendaal en Haarlem geplaatst op plekken waar de ijsvogel geregeld is gezien, maar waar een geschikte broedwand ontbreekt. De aanleg van deze nieuwe ijsvogelwand draagt bij aan een goed netwerk met andere broedplaatsen in de buurt.

Ontwerp

IJsvogels zijn holenbroeders en maken normaal hun nest in een hoge aarden wal langs een beek of watergang. Daarvan zijn er niet zo veel in Kennemerland. Reden om deze kunstmatig aan te leggen. De nieuwe ijsvogelwand bestaat uit gestapelde eiken balken met aan de zijkant palen van tamme kastanjebomen. De binnenkant is voorzien van rubberen folie om uitwatering en aantasting van het hout tegen te gaan. 1 kant staat in het water om aanvallen van vossen en marters te voorkomen. De andere kant is met een aarden wal opgehoogd met daarin 2 houtbeton broedkasten.

Het hout is onbehandeld en heeft een FSC keurmerk. De rubberen folie is ecologisch verantwoord en gaat vele jaren mee. De wand wordt in losse onderdelen op locatie met de hand in elkaar gezet en kan als dat nodig is ook eenvoudige worden gedemonteerd.