Samenwerkingsovereenkomst voor vaarroute via Boerenverdrietsluis

(05 maart 2020)

De gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland ondertekenden op 5 maart de samenwerkingsovereenkomst voor een veilige vaarverbinding tussen de Waddenzee en het Noordhollandsch kanaal, via de Boerenverdrietsluis.

De vaarverbinding is nodig, omdat de Koopvaardersschutsluis in Den Helder gerenoveerd en verlengd wordt. Hierdoor is de doorgang door de Koopvaardersschutsluis in 2022 naar verwachting ongeveer 9 maanden gestremd voor scheepvaartverkeer. Tijdens de renovatie van de Koopvaardersschutsluis kan al het scheepvaartverkeer van en naar Den Helder gebruik maken van de vaarroute via de Boerenverdrietsluis.

Ondertekening SOK Koopvaardersschutsluis

Wethouders Kees Visser en Heleen Keur van de gemeente Den Helder en gedeputeerde Zita Pels van de provincie Noord-Holland zetten hun handtekening onder de overeenkomst. In de samenwerkingsovereenkomst staat hoe de gemeente en de provincie het project samen aanpakken. De bijdragen en procedurele taken op hoofdlijnen van de beide partijen zijn erin beschreven. Na ondertekening blijven de provincie en de gemeente de vaarverbinding monitoren en afstemmen met de omgeving. Met de ondertekening is een volgende stap gezet op weg naar de renovatie van de Koopvaardersschutsluis en zo min mogelijk hinder voor de betrokken omgevingspartijen.  

Werkzaamheden tijdelijke vaarroute

De werkzaamheden omvatten onder andere het ombouwen van de Boerenverdrietsluis van keersluis naar schutsluis met een breedte van 16,5 meter en een lengte die geschikt is voor schepen tot 92 meter. Dit is nodig om alle schepen via de omvaarroute doorgang te kunnen bieden. Daarnaast wordt in de sluis een extra set deuren geplaatst om kleinere schuttingen mogelijk te maken, waardoor minder zout naar het Noordhollandsch kanaal stroomt.  

Renovatie Koopvaardersschutsluis

De renovatie en verlenging van de Koopvaarderschutsluis moet voor 1 april 2023 zijn uitgevoerd, dan bereikt de sluis het einde van de technische levensduur. Na renovatie en verlenging kan de Koopvaardersschutsluis voor de komende 70 jaar weer mee en is de sluis geschikt voor alle schepen met een maximale lengte van 105 meter.