Symposium Weg Ontmoet Water: een samenspel tussen mens en techniek

(05 maart 2020)

De provincie Noord-Holland organiseert op 9 april 2020 samen met het Platform WOW en Rijkswaterstaat een WOW Symposium.

Het thema is Weg Ontmoet Water, een samenspel tussen mens en techniek. Tijdens deze bijeenkomst staat de brug centraal. Dat is het fenomeen waar weg- en waterbeheerders en hun doelgroepen elkaar ontmoeten. Alle weg- en vaarwegbeheerders zijn welkom op dit symposium met inspirerende workshops en paneldiscussie. Daarnaast worden 2 belangrijke samenwerkingsovereenkomsten ondertekend die bijdragen aan het verbeteren van de doorstroming op weg én water.

Brug

Nauwe samenwerking voor slimmere oplossingen

Weg- en vaarwegbeheerders hebben te maken met een keten van techniek, mens en informatie die niet overal logischerwijs op elkaar aansluiten. Nauwe samenwerking met elkaar is nodig om tot slimmere oplossingen te komen. Interessante vragen zijn: hoe kan de doorstroming op zowel weg én water worden verbeterd? Welke verkeersstroom heeft op welk moment voorrang en welke afwegingen worden daarbij gemaakt? En welke informatie en technologie worden gebruikt om de bedientijden van bruggen-en sluizen en de doorstroming te optimaliseren? Een goed voorbeeld van zo’n nauwe samenwerking is het project Blauwe Golf en het Staande Mast Routeakkoord. Een mooie gelegenheid om tijdens het WOW-symposium stil te staan bij de successen. Voor beide samenwerkingen worden de overeenkomst bovendien met een jaar verlengd, zodat de doorstroming op weg- en water verder verbetert.

Locatie en tijd

Het symposium vindt plaats op donderdag 9 april van 9.30 tot 13.00 uur bij Waternet aan de Korte Ouderkerkerdijk 7 in Amsterdam. 

Meer informatie en aanmelden

Het programma en de workshops zijn te vinden op de website van het Platform WOW. Belangstellenden kunnen zich daar ook aanmelden voor de bijeenkomst. Meer informatie over de Staande Mast Route staat op de website van het project. Meer weten over het project Blauwe Golf? Kijk dan op de projectpagina van de provincie.

 

Uitgelicht

Smart Mobility

De drukte op de Noord-Hollandse (vaar)wegen neemt de komende jaren alleen maar toe en technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Auto’s en schepen worden steeds slimmer en nemen bestuurders taken uit handen.

Volledig automatische auto’s en schepen zijn in ontwikkeling. Verkeerslichten worden intelligenter en kunnen communiceren met het verkeer. Mobiliteitsapps bieden meer en meer up-to-date reisinformatie. Zoals slimme alternatieven en handige opties, als lenen, delen en andere diensten.

De komende jaren investeert de provincie € 11 miljoen in het onderzoeken van en toepassen van slimme technieken voor een betere doorstroming en verkeersveiligheid op weg en water. Technieken die zorgen voor een betere bereikbaarheid van de regio en een leefbaarder omgeving. Ze bieden mogelijkheden het reizen veiliger, gemakkelijker en prettiger te maken voor de gebruiker. Dit soort vernieuwingen in de mobiliteit zowel voor auto als voor fiets, vrachtauto, bus en schip, heten Smart Mobility.

CACC N205
Afbeelding: CACC (Cooperatieve Adaptieve Cruise Control) is getest op de N205 met een treintje van 7 auto's.

Slimme verkeerslichten

De provincie bereidt zich voor op de toekomst door haar wegen adequaat te beheren en onderhouden en waar nodig uit te breiden. Maar ook door de bestaande (vaar)wegen zo optimaal mogelijk te benutten. De verkeerslichten en de Noord-Hollandse verkeerscentrale  behoren tot de modernste van Europa. De verkeerslichten zijn zo ingesteld dat het verkeer zo optimaal mogelijk wordt afgewikkeld. Data over verkeersstromen worden gedeeld met marktpartijen die deze gebruiken voor boordcomputers en navigatiesystemen in of op fietsen, auto’s, vrachtauto’s, bussen en schepen.

De N205 is volledig uitgerust met slimme verkeerslichten en daarmee de eerste slimme weg in Nederland die klaar is voor Talking Traffice.

Dit filmpje laat zien hoe de verkeerslichten communiceren met de automobilist.

Zelfrijdende bus

In onze provincie kan volop worden geëxperimenteerd met slimmer reizen op de echte weg. Provinciale wegen kennen niet de complexiteit van de stad met veel fietsers en voetgangers maar zijn wel veel ingewikkelder dan snelwegen. Op de provinciale wegen rond Schiphol is een testgebied ingericht voor  nieuwe toepassingen in de praktijk.

Voorbeelden zijn een zelfrijdende bus en vrachtwagens die praten met verkeerslichten  

Door tijdig in te spelen op de mogelijkheden van Smart Mobility blijft de provincie goed bereikbaar.