‘Provincie gebaat bij een gezond cultureel leven’

(20 mei 2020)

De pijn van de cultureel-recreatieve sector was woensdag voelbaar voor commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Samen met burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren bezocht hij het Goois Natuurreservaat, de Bruine Vloot en het Muiderslot.

De commissaris liet zich informeren over de corona-effecten op het toerisme en de recreatie. Daarnaast wilde hij werknemers in de sector een hart onder de riem steken. Van Dijk blikte ook vooruit op de versoepeling van de coronamaatregelen op 1 juni. “Organisaties bereiden zich voor om, rekening houdend met de 1,5 meter afstand, weer bezoekers te ontvangen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ik begrijp dat mensen naar buiten willen, zeker met mooi weer. Maar dat kan alleen als iedereen afstand blijft houden en drukte mijdt.”

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk op werkbezoek in het Goois Natuurreservaat
Arthur van Dijk in het natuurgebied van het Goois Natuurreservaat 

Varend erfgoed 

Paul van Ommen, directeur van de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ), was blij met het ‘humanitaire bezoek’ van Van Dijk. “De commissaris wil met eigen ogen zien wat deze crisis aanricht. Dat is een erkenning van de zorg van de ondernemers en schippers. De chartervaart lag in één klap stil. Het ene moment bereid je je voor op een veelbelovend seizoen met Sail, het andere moment zit je in een economisch horrorscenario. Dit is een groot drama voor ondernemers, werknemers en hun gezinnen.”

Van Ommen verwacht dat de schade voor de branche oploopt tot 55 à 60 miljoen euro. Dat is bijna 90% van de totale jaaromzet. Tegelijkertijd dreigt een stuk geschiedenis te verdwijnen. Het bekendste deel van de chartervaart is namelijk de Bruine Vloot. Dit zijn zo’n 300 historische tjalken, klippers en aken die met betalende passagiers op de binnenwateren en het Wad varen. Veel schepen verkeren in acute problemen sinds de coronamaatregelen. 

Arthur van Dijk op de Bruine Vloot
Arthur van Dijk aan boord van de Bruine Vloot 

“Dit is varend cultureel historisch erfgoed”, aldus Van Ommen. “We hebben dringend een noodfonds nodig om dit te behouden. Daarom hebben we per brief steun gevraagd aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. We hopen dat de overheid ons op het netvlies heeft. Ook staan we uiteraard open voor nieuwe creativiteit vanuit de provincie. Als ondernemers in het zadel kunnen worden gehouden, gaan deze schepen met groot cultureel-maatschappelijke waarde niet verloren.”

Nieuwe ideeën 

Stilstaan in de drukste tijd van het jaar. Het was ook voor Muiderslot-directeur Annemarie den Dekker een nieuwe ervaring. “Het blijft gek dat hier nu niemand is, zeker met dit prachtige weer. Financieel is het desastreus als je in de drukste maanden dicht bent. Aan de andere kant hebben we het geluk dat we een rijksmonument zijn. En dat grote binnengehaalde projecten kunnen doorgaan. We zullen niet morgen omvallen. Maar we moeten hier, net als iedereen in onze sector, wel doorheen.”

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk op bezoek bij het Muiderslot
Arthur van Dijk op bezoek bij het Muiderslot 

Hoewel de tijd in Muiderslot momenteel stilstaat, heeft het museum de afgelopen weken allesbehalve stilgezeten. Den Dekker: “We kijken vooral naar wat wél kan. Toen we wisten dat we dicht moesten, zijn we online meteen opengegaan. Onder het mom ‘Slot op Slot’ zijn we met vlogs en filmpjes heel zichtbaar op social. Die aanpak zorgde voor meer interactie met ons publiek én meer volgers.” 

Den Dekker vond het fijn dat de commissaris op bezoek kwam. “De provincie is ook gebaat bij een gezond cultureel leven. Daarom is er nu een Deltaplan nodig waarbij alle overheden moeten samenwerken om culturele instellingen te redden. Alleen een zak geld lost niet alles op. We hebben ook nieuwe ideeën, creativiteit en meer focus op maatschappelijk relevante projecten nodig.”