Ruim 300 weggebruikers testen slimme verkeerslichten

(28 mei 2020)

In Noord-Holland komen steeds meer slimme verkeerslichten die kunnen communiceren met het verkeer. De techniek achter deze verkeerslichten werkt, maar wat vinden de weggebruikers er eigenlijk van?

De provincie Noord-Holland deed hier onderzoek naar en vroeg ruim 300 weggebruikers om test te rijden met de slimme verkeerslichten op de N201 en N205 bij Schiphol. In een korte video zijn de eerste reacties vastgelegd. De resultaten van het onderzoek worden begin juni verwacht.

Gebruikerstest

Uniek aan deze test is dat het gaat om de mening en beleving van de weggebruikers, niet om de techniek. Meer dan 300 weggebruikers hebben meegedaan aan het onderzoek. Dat betekent dat zij als eerste, een maand lang, informatie van het verkeerslicht op hun mobiele telefoon ontvingen. Dat gebeurde via de app van Flitsmeister of via een on-boardsysteem van V-tron. Achteraf hebben de testrijders een vragenlijst ingevuld. Zo krijgt de provincie zicht op wat zo’n app met het gedrag van de weggebruiker doet. Leidt het af? Of rijdt het juist rustiger met de app? En wat gebeurt er als vooraf bekend is wat het verkeerslicht gaat doen? Wordt er dan extra gas gegeven of juist afgeremd?

Beeld uit de video 'Smart mobility: de gebruikerstest'
Bekijk de video 'Smart mobility: de gebruikerstest'

Aan de hand van deze informatie kan de provincie als wegbeheerder advies geven om de dienst richting de weggebruiker te verbeteren. Waar nodig past de provincie de instellingen van de slimme verkeerslichten aan. Ook wordt de opgedane kennis gedeeld met andere wegbeheerders, leveranciers en applicatieontwikkelaars.

Werking slimme verkeerslichten

De slimme verkeerslichten communiceren via apps met mobiele telefoons van weggebruikers. Daardoor ontvangen reizigers meldingen met adviessnelheid en/of de tijd tot groenlicht. Hierdoor kan het verkeer beter doorrijden en voorkomt het onnodig stoppen en optrekken bij een verkeerslicht. Deze vorm van smart mobility scheelt niet alleen tijd en geld (brandstofkosten), het zorgt ook voor minder uitstoot en is daardoor beter voor het milieu.

800 slimme verkeerslichten in Nederland

Communiceren met slimme verkeerslichten in Noord-Holland was alleen nog mogelijk als testrijder. Binnen het landelijke partnership Talking Traffic worden overal in Nederland slimme verkeerslichten geplaatst. Eind 2020 kunnen er al 800 verkeerslichten op deze manier communiceren met voertuigen. 

Slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland

Het is druk op de Noord-Hollandse wegen en de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Vervoersmiddelen zoals auto’s en schepen worden steeds slimmer en nemen bestuurders taken uit handen. Verkeerslichten worden intelligenter en kunnen communiceren met het verkeer. Mobiliteitsapps bieden steeds meer up-to-date reisinformatie en slimme (duurzame) alternatieven om vervoersmiddelen te lenen of delen. Dit soort vernieuwingen voor zowel auto, fiets, vrachtauto, bus en schip heten smart mobility. Daar werkt de provincie aan om slim, schoon en veilig te kunnen reizen in Noord-Holland.