Twee winnaars bij Circular Challenge

(28 mei 2020)

Van oude treinvloeren kun je prima circulaire scheidingswanden maken. Met deze vondst wonnen InHolland-studenten donderdag de jury- én publieksprijs van de Circular Challenge.

SIMON, het winnende team, deelde de eerste prijs van de vakjury met concurrent SET-light. Dat team ontwierp een hippe designlamp van gedateerde keukenkastjes. Team Let’s Make It Again (LMIA) gaf NS-zitplaatsen een nieuw leven in restaurants en wachtkamers, maar viel buiten de prijzen.

“Het was een close call”, zei gedeputeerde en juryvoorzitter Zita Pels tijdens de online finale. “Alle kandidaten gingen voor de hoogste kwaliteit en toonden grote ambitie. Daarom hebben we twee winnaars aangewezen.” 

Scheidingswanden van treinvloerdelen

Beide teams mogen hun ideeën presenteren tijdens het online festival New Economy Now in juni. “Een mooie kans om in contact te komen met startups en kennisexperts”, aldus Pels tijdens de drukbezochte Microsoft Teams-sessie waarin de studenten hun ontwerp en circulaire businesscase presenteerden. Naast de gedeputeerde bestond de jury uit Ilse de Vos-van Eekeren (NS), Richard Oerlemans (InHolland) en Petra Bijvoet (TerraTechnica).

De drie teams mochten hun idee precies 5 minuten toelichten. De kookwekker van moderator Boukje Vastbinder was onverbiddelijk. Na elke pitch waren er via een GIF-je in de chat driftig applaudisserende acteurs bij de Oscar-uitreiking te zien. Studentenhumor.  

Tweede bestemming

De teams hadden hun ideeën eigenlijk moeten pitchen op het provinciehuis, maar corona voorkwam dat. Met de uitdaging van begin februari – vind een hoogwaardige, tweede bestemming voor trein- en keukenonderdelen – wisten de studenten niettemin wel raad. Twee groepen doken op het NS-interieur, het andere team stortte zich op interieurdelen uit huurwoningen van de Alliantie. 

Designlamp van keukenkastjes

“Het was een mooie uitdaging”, zei een van de studenten, “maar ook lastig omdat we vanuit huis werkten. We hadden geen mogelijkheid om even op elkaar af te stappen voor overleg. Ook konden we geen prototype maken.”

Pels vertelde na de prijsuitreiking dat de teams de komende tijd hulp krijgen. Ze worden in contact gebracht met experts op het gebied van circulaire economie. Ook krijgen ze een workshop en begeleiding van het bureau Innomics om hun businessconcept een stap verder te brengen. 

Meubilair van treinzitplaatsen

De Circular Challenge is een initiatief van de provincie Noord-Holland. De wedstrijd past bij de ambitie van Noord-Holland om in 2050 volledig klimaat-neutraal en circulair te zijn. Het stimuleren van circulair denken en ondernemen in het onderwijs is een belangrijke pijler om die ambitie te halen.

Creatieve geesten

“We moeten dit samen doen”, zei Pels. “Daarbij hebben we organisaties als NS en de Alliantie én de creatieve geesten van studenten hard nodig.” 

De provincie werkte voor de Circular Challenge samen met TerraTechnica en met Noorderwind en Regeneration Design die de studenten begeleidden. NS en de Alliantie stelden materialen en kennis beschikbaar.