Wilhelminabrug Zaandam gaat weer open

(12 mei 2020)

Na een periode van ongeveer 8 maanden gaan op donderdag 21 mei om 7.00 uur in de ochtend de slagbomen van de Wilhelminabrug in Zaandam weer open.

Dat is 10 dagen eerder dan gepland. De provincie Noord-Holland vernieuwt de Wilhelminasluis samen met de Wilhelminabrug en de Beatrixbrug omdat deze verouderd zijn.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid: “Ik ben er trots op dat we binnen de gestelde tijd een veilige en toekomstbestendige brug in het hart van Zaandam kunnen opleveren. En ik zie met vertrouwen de afronding van de Beatrixbrug volgende maand tegemoet”.

Gerard Slegers, wethouder Mobiliteit en Havens & Vaarwegen: "Het is zover! De nieuwe Wilhelminasluis in de binnenstad van Zaandam is weer in gebruik na ongeveer een half jaar werk. Veel mensen ondervonden hinder door de stremming en omleidingsroutes. Wij danken hen voor hun begrip en geduld. De sluis was echt aan vervanging toe en voldeed niet meer aan de afmetingen van de scheepvaart. Ik ben trots dat we de vernieuwing van de Wilhelminasluis gezamenlijk konden realiseren."

Wilhelminabrug Zaandam
(Foto: Aerovista luchtfotografie)

Compleet vervangen

Sinds begin januari waren beide bruggen van het Wilhelminasluizencomplex afgesloten en moest al het wegverkeer omrijden. Zowel de Wilhelminabrug als de Beatrixbrug moeten namelijk compleet vervangen worden. Niet alleen zijn de brugkleppen en de bijbehorende contragewichten vervangen. Ook de brugkelder, waar de aandrijving van de brug zich bevindt, is aangepast. Verder is de nieuwe brug verbreed van 12 naar 14 meter zodat grotere binnenvaartschepen gemakkelijk kunnen passeren. Op dit moment wordt nog de laatste hand aan de Beatrixbrug gelegd. Als alles volgens planning verloopt gaat deze eind juni open.

Deel binnenstad weer bereikbaar

Vanaf donderdag 21 mei is een deel van de binnenstad van Zaandam, waaronder het Damgebied, Rozenhof en het Zaantheater weer bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer via de Wilhelminabrug. Voetgangers, minder validen en (brom)fietsers hoeven niet meer over de pontonbrug. De pontonbrug wordt in de week van 25 mei weggehaald. Omdat de Beatrixbrug nog even dicht blijft, is het voor sommige weggebruikers nodig een andere route te kiezen. Op www.wilhelminasluiszaandam.nl staan kaarten die aangeven welke routes de verschillende vormen van verkeer vanaf de opening van de Wilhelminabrug gaan volgen; zowel op marktdagen als op niet-marktdagen.

Vanaf 21 mei is de sluis ook weer open voor de scheepvaart. Dat betekent dat er op gezette tijden schepen door de sluis gaan. Ook informatie over de tijden zijn op de website terug te vinden.

Openbaar vervoer

Vanwege de werkzaamheden aan het sluizencomplex rijden de bussen momenteel andere routes. De opening van de Wilhelminabrug verandert daar niks aan. Voor degene die reizen met het openbaar vervoer, is het raadzaam om vooraf de site van Connexxion en/of www.9292ov.nl te raadplegen voor meer reisinformatie.

Meer informatie

Met vragen over het vernieuwen van de Wilhelminasluis kunnen bewoners en weggebruikers contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via telefoonnummer 0800-0200 600 (gratis) of per e-mail vaartindezaan@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen via www.wilhelminasluiszaandam.nl, Facebook (WilhelminasluisZaandam) of Twitter (@WsluisNH).