400 jaar oude gedenksteen gerenoveerd in Waalenburg op Texel

(12 november 2020)

In het voorjaar van 1983 werd in Waalenburg een eeuwenoude natuursteen ontdekt bij het ploegen. De steen kreeg 20 jaar later een plek op de Waal en Burgerdijk. De provincie Noord-Holland heeft de steen - die ondertussen overwoekerd was - nu laten schoonmaken, geplaatst in een nieuwe bestrating en het informatiebord gerenoveerd.

Het gaat om een gedenksteen of grensmarkering met bij benadering (de tekst is niet helemaal leesbaar) de volgende tekst:

Sibrich Haeyes stierf op 3 mei 1597
Haey Jansoon van Medemblik op 17 juli 1616
Jacob Jan Kalis op 2 november 1629

gerenoveerde gedenksteen

Waal en Burgerdijk

De bijna 400 jaar oude steen werd in 2004 geplaatst op de Waal en Burgerdijk, vlakbij het uitkijkpunt Weegeswaal in natuurgebied Waalenburg. Daar was vroeger een sluisje dat overtollig water afvoerde naar de andere kant van de dijk: naar de Waddenzee. De Waal en Burgerdijk was dus een zeedijk en bestond al toen de personen op de steen nog leefden.

Weegeswaal

In het verleden brak de dijk op meerdere plaatsen door. Door het kolkende water ontstonden daarbij meertjes die kolken of walen heten. De grootste waal is die bij de steen: de Weegeswaal. Die ontstond na een dijkdoorbraak in 1552 bij het sluisje, precies daar waar de steen nu ligt.

De provincie Noord-Holland heeft natuurgebied Waalenburg ingrijpend gerenoveerd in 2018 en 2019. Onderdeel was de aanleg van een aantal uitkijkpunten, zoals die bij Weegeswaal. De renovatie van de steen is in dezelfde stijl uitgevoerd.

Uitgelicht