Update 19-11: Fijn wonen in Noord-Holland

(17 november 2020)

Noord-Holland staat voor een grote woningbouwopgave. Er is een woningtekort en er moet snel bijgebouwd worden. Dat geeft uitdagingen. De nieuwe aflevering van Jouw NH gaat hierop in en laat zien wat Noord-Hollanders nodig hebben om fijn te kunnen wonen.

Update: Door omstandigheden is de aflevering van Jouw Noord-Holland is dinsdag 17 november niet uitgezonden. De aflevering is nu op zondag 22 november elk uur te zien, vanaf 17.20 uur. De eerstvolgende uitzending is dinsdag 24 november om 17.30, 19.30, 21.30 en 23.30 uur. Bekijk hier de promo.

In de uitzending komt onder meer Lex Brans aan het woord. Hij is door de provincie Noord-Holland aangesteld als bouwambassadeur om gemeenten te helpen laveren tussen alle uitdagingen, ambities en beperkingen. Met zijn lange staat van dienst op complexe woonopgaven in onder andere Amsterdam en omgeving, adviseert hij over vergunningstrajecten te versnellen en staat hij gemeenten bij met raad en daad.

Jouw Noord-Holland neemt ook een kijkje in Hoorn als woonalternatief voor Amsterdam. Wethouder Wonen Marjon van der Ven legt uit waarom Hoorn een prima plek is om te wonen. En hoewel de Noord-Hollandse veengebieden prachtig zijn, hebben flink wat bewoners al sinds jaar en dag te maken het verzakken van grond onder hun (oudere) woningen en tuinen. Bodemdaling kan flinke schade aan bijvoorbeeld huizen en houten funderingen geven. De provincie investeert daarom in proeven om de daling te stoppen en overlast te beperken. 

Fijn wonen Jouw NH

Woningen bouwen

De komende 4 jaar worden er alleen al in de regio rondom Amsterdam tenminste 3.000 kleine woningen gebouwd, speciaal voor tijdelijke bewoning. Dit is een oplossing voor mensen die snel huisvesting nodig hebben maar daar niet op kunnen wachten. Ook in Purmerend worden 200 van dit soort woningen gebouwd. Wethouder Thijs Kroese vertelt over dit ambitieuze plan en we zien hoe het is om te wonen in een huis van 26 vierkante meter. 

In Weesp worden zo’n 2700 nieuwe woningen gebouwd, in de nieuwe wijk Weespersluis. Deze wijk ligt in de Bloemendalerpolder. Ooit was dit landbouwgebied, nu komen er niet alleen woningen maar wordt er ook nieuwe natuur gecreëerd tegen de woonwijk aan. Slechts een derde deel van het gebied mag bebouwd worden. De rest blijft open voor water en groen.

De aflevering van Jouw Noord-Holland is dinsdag 17 en dinsdag 24 november te zien om 17.30, 19.30, 21.30 en 23.30 uur. Bekijk hier de promo.