Nieuw wandelnetwerk langs zuidkant Noord-Holland

(13 november 2020)

Er komt een nieuw, 300 kilometer lang wandelnetwerk langs de zuidkant van Noord-Holland. De aanleg van Wandelnetwerk Amstelland duurt tot en met februari 2021.

Het netwerk wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie. Noord-Holland wil al jaren een provincie-dekkend wandelnetwerk. Met de aanleg van dit zuidelijke netwerk is de provinciale wandelkaart bijna helemaal ingekleurd. Het 300 kilometer lange traject verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot wandelgebied. Van Diemen tot Aalsmeer, door een prachtig en onverwacht groen landschap, ingeklemd tussen steden en dorpen. 

wandelnetwerk amstelland

De aanleg van Wandelnetwerk Amstelland is een onderdeel van het provincie-brede Wandelnetwerk Noord-Holland. De routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. De methodiek is vergelijkbaar met het fietsknooppuntennetwerk. Op keuzepunten is overstappen naar een andere route mogelijk. Zogeheten startpunten met parkeergelegenheid bieden wandelaars de keuze uit minimaal 2 wandelingen. Met de app van Wandelnetwerk Noord-Holland kunnen wandelaars bestaande en zelf samengestelde wandelingen lopen. 

Bijzondere natuurbeleving

Wandelnetwerk Amstelland ligt in een bijzonder en zeer divers gebied. Wandelaars lopen  door bossen, langs rivieren en graslanden. Bij de opening in februari zijn overwinterende watervogels zoals de Smient volop aanwezig in dit gebied. In de Middelpolder zoeken slobeenden met hun brede bek in het water naar voedsel. Aan de Middenweg liggen zowel een vlinderboulevard als een weidevogelboulevard. Unieke boerenlandpaden laten wandelliefhebbers genieten van het Hollandse landschap met molens, rivieren en sloten. Een nieuw voetgangerspontje in de Bovenkerkerpolder geeft een wandeling iets avontuurlijks, als je met een touw jezelf naar de overkant trekt.

Omdat dit wandelnetwerk aansluit op de wandelnetwerken van Zuid-Holland en Utrecht, is het gebied zeer interessant voor langeafstandwandelaars. Ook het Noord-Hollandpad, een langeafstandsroute dwars door Noord-Holland, loopt deels via het Wandelnetwerk Amstelland.

Samenwerking en financiering

Groengebied Amstelland is opdrachtgever voor het nieuwe netwerk. In Groengebied Amstelland zijn de gemeenten Ouder-Amstel, Amstelveen, Amsterdam en Diemen vertegenwoordigd. Samen met het Amsterdamse Bos en de gemeentes Uithoorn en Aalsmeer financieren zij gedeeltelijk de aanleg van het netwerk. De provincie Noord-Holland levert ook een flinke financiële bijdrage aan dit project. 

Uitgelicht