"Potten en pannen opgraven lijkt mij leuk, maar menselijke resten?"

(20 november 2020)

Het Noord-Hollandse archeologiemuseum Huis van Hilde kan niet zonder haar vele vrijwilligers. Sinds de opening in 2015 houden zij het museum en depot draaiende: door rondleidingen te geven, baliewerk te doen, activiteiten te organiseren en meer. Sinds september valt het beheer van Huis van Hilde onder de provincie Noord-Holland. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met een paar enthousiaste vrijwilligers. 

Yvonne DonkerGeschiedenis en archeologie zijn onderwerpen waar Yvonne Donker (57) al van jongs af aan iets mee heeft. Tot haar 15e wilde ze zelfs archeoloog worden. Daar kwam echter verandering in toen ze met een echte archeoloog aan de praat raakte. “Hij vertelde dat hij allemaal schedels op zijn bureau had staan. Ik was meteen klaar met archeologie. Potten en pannen opgraven lijkt mij leuk, maar menselijke resten? Liever niet.”

Kartrekkers

Haar interesse voor het verleden is jaren later nog niet verdwenen. Naast haar werk in een fysiopraktijk is Yvonne actief bij de historische vereniging Oud-Limmen. Ook typte ze oude geschriften uit voor het archief in Alkmaar, maar dat vrijwilligerswerk sneuvelde met de opening van Huis van Hilde in januari 2015. “Mijn agenda zat al redelijk vol en ik had niet per se de intentie nog meer vrijwilligerswerk te doen. Maar ik vond het museum zo mooi en geweldig, dat ik er wel iets voor moest doen.” 3 maanden later stond ze achter de balie om bezoekers welkom te heten. 

Inmiddels is Yvonne coördinator rondleidingen en VVV/toerisme. Ze werkt aan veel projecten mee. Zo heeft ze met een werkgroep een workshop rondleidingen gegeven, een syllabus voor de rondleidingen opgesteld en de afdeling toerisme ingericht. Ook fietst ze nog regelmatig naar het archeologiecentrum om kaartjes te verkopen en mensen te ontvangen. “Toen Huis van Hilde begon was er niets georganiseerd. De vrijwilligers hebben zelf alles moeten uitvinden. Dan heb je snel een paar kartrekkers en dat schept een band.” 

Ontwikkelen

Die syllabus hoeven rondleiders natuurlijk niet uit hun hoofd te kennen, maar het is wel handig de hoofdlijnen te weten. “De meesten hebben affiniteit met een bepaald gedeelte uit het museum. Ik laat mij vooral leiden door de groep. De een heeft bijvoorbeeld interesse voor de landschapsverandering van Noord-Holland en de ander voor de skeletten of mensfiguren met kleding uit die tijd.” 

Mensfiguren Huis van Hilde

Dat ze met zo veel plezier rondleidingen zou geven en voor grote groepen zou spreken, had Yvonne 5 jaar geleden niet gedacht. “Ik heb mij bij Huis van Hilde echt kunnen ontwikkelen. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en geniet ervan om mijn enthousiasme over te brengen op anderen.” Ze rust dan ook niet voordat bezoekers het museum tevreden verlaten. Ziet iemand er teleurgesteld uit? Dan stapt ze daar meteen op af met nog meer uitleg of extra informatie. “Huis van Hilde maakt mij blij, ik wil dat andere mensen ook blij vertrekken.”

Opening 2021

Huis van Hilde opent haar deuren weer op 15 januari 2021. De komende 2 maanden is het archeologiemuseum gesloten omdat een deel van de vaste tentoonstelling vernieuwd en heringericht wordt.