Van overweg naar onderdoorgang

(02 november 2020)

De minidocumentaire ‘Van overweg naar onderdoorgang’ die vandaag is verschenen brengt op prachtige wijze in beeld welke werkzaamheden op, rond en vooral ook ónder het spoor zijn uitgevoerd op de Oosterengweg in Hilversum, tussen 14 en 19 oktober 2020.

werkzaamheden Oosterengweg Hilversum ten behoeve van aanleg HOV in 't Gooi in oktober 2020

De treinvrije periode was nodig om ter hoogte van de Oosterengweg het voorgebouwde spoordek op zijn plaats te rijden. Iets verderop langs het spoor werden de liggers geplaatst voor de natuurbrug en de fly-over die de snelbus straks richting vrije busbaan geleidt. BAM kreeg van ProRail in totaal 124 uur om het werk uit te voeren. Er werd dag en nacht doorgewerkt volgens een strikt draaiboek. 

Draaiboek

Op woensdagochtend 14 oktober om 2.00 uur startte BAM met het verwijderen van het spoor ter hoogte van de Oosterengweg om plaats te maken voor het spoordek dat met behulp van speciale transportwagens naar zijn definitieve locatie werd gereden. Daarna werd het spoor weer teruggebouwd. Op maandag 19 oktober om 5.00 uur reed de eerste trein weer, nu over een splinternieuwe onderdoorgang. De werkzaamheden waren te volgen via een livestream waar in de treinvrije periode enthousiast gebruik van werd gemaakt. Deze documentaire is een combinatie van timelapse beelden, korte interviews en opnames uit de hand en brengt 124 uur terug naar tien spannende minuten.

HOV in 't Gooi

De spoorwegonderdoorgang, de natuurbrug en de fly-over maken onderdeel uit van het project HOV in ’t Gooi dat zorgt voor een frequente, comfortabele en betrouwbare busverbinding voor reizigers tussen Huizen en Hilversum. De voorziening vormt een duidelijk alternatief voor fiets, auto of de reguliere regionale buslijnen. De komende jaren wordt de busverbinding aangelegd. In Hilversum zijn de werkzaamheden in maart 2020 van start gegaan. De snelbus gaat naar verwachting eind 2022 rijden.