Vrachtwagenchauffeurs gezocht voor test nieuwe navigatiediensten bij milieuzones

(05 november 2020)

Vrachtwagenchauffeurs die regelmatig in de regio Amsterdam rijden kunnen nu de nieuwe informatie- en adviesdienst bij milieuzones testen.

De provincie Noord-Holland is als partner in het Europese project SOCRATES2.0 betrokken bij een proef met nieuwe en verbeterde navigatiediensten in de regio Amsterdam. Na maandenlange voorbereidingen zijn verschillende navigatiediensten nu beschikbaar voor de weggebruiker. Meedoen kan na registratie als testgebruiker via een app van Flitsmeister en TomTom. De test duurt tot het eind van het jaar.

Informatie vooraf

In Amsterdam zijn er verschillende milieuzones voor verschillende voertuigen. Speciaal voor vrachtwagenchauffeurs is er nu een navigatiedienst die vooraf informatie biedt over de milieuzones. Ook tijdens de rit ontvangen de chauffeurs een signaal als zij de milieuzone naderen en het voertuig niet aan de eisen van de milieuzone voldoet. 

Dynamisch routeadvies

De dienst wordt gedurende de looptijd van de proef verder doorontwikkeld. Bijvoorbeeld door niet alleen te informeren over de milieuzone, maar deze ook te verwerken in een navigatieadvies/ omleidingsroute. Ook wordt zo mogelijk rekening gehouden met momenten dat de dynamische milieuzone nabij de RAI actief is. In dat geval mogen vrachtwagens namelijk wel de route door de milieuzone gebruiken. Bijvoorbeeld als het extra druk is, of de standaardroute is niet beschikbaar (ongeveer 60 dagen per jaar). Zo kom je snel en zonder boetes aan op plaats van bestemming! 

Nieuwe navigatiediensten voor vrachtwagenchauffeurs
Video over de navigatiedienst met informatie over milieuzones. Klik op de afbeelding om de video te bekijken (YouTube).

Verruiming milieuzone

Goed om te weten: sinds 1 november 2020 is de milieuzone voor vrachtwagens in de regio Amsterdam verruimd. De nieuwe milieuzone verwerkt SOCRATES in de apps van de deelnemende partijen (Flitsmeister en TomTom), zodat chauffeurs met de nieuwe dienst meteen verzekerd zijn van de meest actuele informatie!

Winst voor weggebruikers, overheid en dienstverleners

Uiteindelijk moet het gebruik van de diensten leiden tot winst voor weggebruikers, omwonenden, overheden en de dienstverleners, door het verbeteren van de doorstroming en reistijden, het verminderen van CO2 uitstoot en het voorkomen van boetes. Zo werkt de provincie Noord-Holland aan slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland.

Meer informatie

Wil jij een bijdrage leveren aan het project en moet je ondanks corona toch de weg op in de regio Amsterdam? Word dan testrijder en meld je aan via de website van SOCRATES2.0. Op deze website staat ook meer informatie.