Lening Innovatiefonds NH voor ontwikkeling gentherapie

(15 oktober 2020)

De Amsterdamse start-up SanaGen heeft een converteerbare lening van € 300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Met deze lening ontwikkelt het bedrijf gentherapie voor zeldzame bloedingsstoornissen.

Onderzoeker aan het werk in het laboratorium van SanaGen.

Gentherapie voor uiterst zeldzame ziekten wordt nauwelijks ontwikkeld en is  alleen tegen enorm hoge prijzen beschikbaar. SanaGen wil een betaalbaar gentherapieplatform voor zeldzame bloedingsstoornissen ontwikkelen. Het daarvoor opgezette platform is daarnaast veel breder toe te passen, zoals bij het behandelen van andere eiwitdeficiënties.

Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: "SanaGen ontwikkelt een erg interessant gentherapieplatform voor een patiëntengroep die geen toegang heeft tot dergelijke behandelingen. De missie van SanaGen voor een betaalbaar en wereldwijd beschikbaar platform is daarom heel belangrijk. SanaGen kan samen met de partners Sanquin en Het Nederlands Herseninstituut verdere ontwikkeling van dit gentherapieplatform bewerkstelligen."

David Mosmuller, mede-oprichter en ceo van SanaGen B.V.: "Met deze financiering van het Innovatiefonds Noord-Holland kan SanaGen de proof-of-concept-studies van ons gentherapieplatform voltooien. Het doel van deze vorm van gentherapie is patiënten voorzien van functionele genen, zodat het lichaam zelf weer het ontbrekende stollingseiwit gaat produceren en de patiënt geen verhoogde bloedingsneiging meer heeft. Deze behandeling leidt mogelijk tot levenslange genezing. Nu zijn deze patiënten nog sterk afhankelijk van meerdere intraveneuze infusies per week. Wereldwijd heeft daarnaast 75% van de patiënten met bloedingsstoornissen beperkt of geen toegang tot een effectieve behandeling. SanaGen wil daarom betaalbare gentherapie ontwikkelen, zodat zoveel mogelijk patiënten wereldwijd behandeld kunnen worden."

Over het NH Innovatiefonds

Het Noord-Holland Innovatiefonds is een initiatief van de provincie Noord-Holland, De Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun van de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Innovatiefonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland door innovatie in de proof-of-conceptfase te financieren door het verstrekken van converteerbare leningen. De eerste looptijd van deze leningen is 2018-2023.