Vanaf 2 november trajectcontrole op de N201 tussen Aalsmeer en Uithoorn

(27 oktober 2020)

Maandag 2 november start het Openbaar Ministerie de trajectcontrole op de N201 tussen Aalsmeer en Uithoorn. Vanaf die datum krijgen overtreders van de maximumsnelheid automatisch een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Op de N201, een provinciale weg, geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden, zo blijkt uit de proefopstelling van het Openbaar Ministerie. Dat vergroot de kans op ongevallen op deze weg; de trajectcontrole moet de weg veiliger maken. De controle vindt plaats tussen de kruisingen met de N231 (Legmeerdijk) en de N521 (Zijdelweg), in beide richtingen. 

trajectcontrole N201

Trajectcontrole

Een trajectcontrole handhaaft de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten. Trajectcontrole heeft hierdoor meer effect dan controle op één plek. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximumsnelheid. 

Noord-Holland krijgt 3 trajectcontroles: één op de N201, één op de N205 (de Driemerenweg) tussen de N207 en het Rottepolderplein en één op de rijksweg N9, tussen Burgervlotbrug en St. Maartensvlotbrug. In totaal gaat het Openbaar Ministerie 20 trajectcontroles in heel Nederland invoeren. Vanaf 2 november zijn er 10 actief, de andere 10 systemen volgen de komende maanden. 

Meer trajectcontroles om veiligheid te vergroten

Uit analyses is gebleken dat er juist op provinciale wegen relatief meer verkeersslachtoffers vallen dan op andere wegen. Ook is gebleken dat automobilisten zich bij een trajectcontrole over een langere afstand beter aan de snelheid houden. Daarom werken de politie en het Openbaar Ministerie, samen met de provincies en Rijkswaterstaat aan vergroting van de verkeersveiligheid op deze wegen. 

Uitgelicht

Nieuws