Ilse Zaal proeft 'zilte' groente op Texel

(21 september 2020)

Gedeputeerde Ilse Zaal nam onlangs op Texel een kijkje bij het Europese landbouwproject Salfar.

Marc van Rijsselberghe experimenteert daar al jaren met het verbouwen van zilte, zouttolerante landbouwproducten. Zaal kreeg onder meer een rondleiding op de boerderij en proefde verschillende groenten in de zilte smaaktuin. "De smaak wordt soms zelfs beter", aldus de gedeputeerde. Volgens Van Dijsselberghe heeft dit te maken met zogenoemde ‘zoutstress’: tomaten moeten bijvoorbeeld opeens overleven in zoute grond. Ter compensatie produceren deze groente daardoor meer zoetstoffen en smaken ze in sommige gevallen zelfs zoeter.

Zilte groente

Salfar werkt aan klimaatbestendige landbouw door het gebruik van zoetwater drastisch te verminderen. De Salt Farm Foundation op Texel werkt daarom samen met partijen uit 7 landen rond de Noordzee aan duurzame landbouwoplossingen. Het project krijgt financiële steun van de provincies Noord-Holland en Groningen en de Europese Unie (EU).

Finalist Europese competitie

Salfar is finalist in de Project Slam Competition. Met deze competitie wordt 30 jaar Europese samenwerking gevierd. Er deden honderden inzendingen uit heel Europa mee. Salfar is 1 van de 6 finalisten van deze competitie. Stemmen kan nog tot eind september door het liken van het project op Facebook. De winnaar wordt in oktober bekendgemaakt.

Van ‘boer tot bord’

Klimaatbestendige landbouw is steeds harder nodig. Salfar draagt bij aan deze doelstellingen van de onlangs gelanceerde Green Deal van de EU. Met de zogenoemde ‘boer tot bord’-strategie wil de EU duurzame landbouwproductie stimuleren met innovatieve oplossingen. De provincie Noord-Holland moedigt dit soort projecten aan om zo een positieve bijdrage te leveren aan de Europese doelstellingen.