Kijk woensdag live mee met de Willem Arondéuslezing

(08 september 2020)

De Willem Arondéuslezing vanuit de St. Bavokerk in Haarlem is woensdagavond 9 september live te volgen op NH Nieuws en via een online livestream. De lezing is traditioneel rond 5 mei, maar werd dit jaar vanwege de coronamaatregelen verplaatst.

De Willem Arondéuslezing kan online worden teruggekeken.

Ewoud Kieft

Provinciale Staten van Noord-Holland vragen sinds 2005 elk jaar iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit de Willem Arondéuslezing te houden. Tijdens deze 15e editie is het woord aan schrijver en historicus Ewoud Kieft. Hij vertelt onder meer over zijn worsteling om de aantrekkingskracht van het nazisme te begrijpen. Hij spitte Mein Kampf door en zocht antwoord op de vraag wat hierin aantrekkelijk kan zijn geweest: hoe konden tientallen miljoenen Europeanen gegrepen worden door het nazisme? Welke lessen voor de toekomst vallen daaruit te trekken, zonder in gemakzuchtige nazi-vergelijkingen en politieke polarisatie te vervallen?

15 jaar Willem Arondéuslezing

Verzetsman en kunstenaar Willem Arondéus was een van de leiders van de overval op het Amsterdams bevolkingsregister in 1943. Hij werd ervoor opgepakt en gefusilleerd. Arondéus was een moedig en eigenzinnig mens. Al op jonge leeftijd kwam hij openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid. In die dagen - begin vorige eeuw - een ongewone en gedurfde houding.

Meer weten over 15 jaar Willem Arondéuslezing? Lees dan ons artikel in het online magazine &Holland.

Portret van verzetsheld Willem Arondéus.