Noord-Holland is weer een hofleverancier rijker

(25 september 2020)

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk reikte vrijdagavond het Predicaat Hofleverancier uit aan Volvo Buitenweg in Naarden.

Het 125-jarige bedrijf mag voortaan het Koninklijk Wapen voeren met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. “Een status die je niet zomaar verwerft”, zei Van Dijk tijdens zijn toespraak in 't Gooi. “Ga er maar vanuit dat uw bedrijf zorgvuldig en vanuit alle hoeken is bekeken.”

De koninklijke status komt voor Volvo Buitenweg op een bijzonder moment. Onlangs werd bekend dat de vestiging in Baarn sluit. Het bedrijf verwacht met de vestigingen in Hilversum en Naarden sterker te staan voor de toekomst. 

CdK reikt predicaat hofleverancier uit Volvo

Droom verwezenlijken

Van Dijk, die zelf ooit reed in “betrouwbare en comfortabele Volvo 340”, omschreef Buitenweg als “een bedrijf dat ook maatschappelijk wat extra’s doet. Afgezien van uw heldere visie op duurzaamheid, begon u in 2018 met het unieke project Buitenweg Helden. Hierin begeleidt u jonge talenten op het gebied van sport en cultuur intensief om hun droom te verwezenlijken. Ook sterk aan uw bedrijf is, dat Buitenweg in de regio de langste historie heeft, en dat het bedrijf vooroploopt met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uw bedrijf staat te goeder naam en faam bekend, zo bleek. Dat is een van de voorwaarden voor het verkrijgen van het predicaat.” 

100 Hofleveranciers

Het Predicaat Hofleverancier is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio én minimaal 100 jaar bestaan. Eind 2019 telde Noord-Holland 100 ‘Hofleveranciers’. Amsterdam (16), Haarlem (11) en Alkmaar (8) vormen de top 3. 

Aan het toekennen van de onderscheiding gaat volgens de commissaris een groot onderzoek vooraf. Onder meer zijn kabinet, de Kamer van Koophandel, de gemeente en verschillende ministeries pluizen het bedrijf uit. Zo controleren ze of de arbeidsomstandigheden in orde zijn en of er geen economische delicten zijn gepleegd. Het traject duurt gemiddeld een jaar.

Gunst van de Koning

“Pas na alle onderzoeken, kan ik de koning adviseren”, aldus Van Dijk. “Lang niet elke aanvraag is succesvol. Vaak voorkomende struikelblokken zijn hygiëne en veiligheid. Ook komt het nogal eens voor dat niet te bewijzen is dat een bedrijf minimaal 100 jaar oud is.” 

Het predicaat blijft een gunst van de Koning. Een aanvrager krijgt alleen ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord, zonder verdere toelichting. Na 25 jaar of bij tussentijdse wijzigingen wordt bekeken of het predicaat nog van toepassing is. 
 

Uitgelicht