Grootschalige MONO-campagne in Noord-Holland

(06 april 2021)

10 miljoen Nederlanders hebben een smartphone. De helft daarvan gebruikt deze ook onderweg.

Dit zorgt jaarlijks voor tientallen doden en honderden gewonden. De provincie Noord-Holland zet een grootschalige campagne in om meer ongevallen te voorkomen: bussen met de MONO-campagneboodschap rijden door de gehele provincie.

De provincie streeft namelijk een landelijke ambitie van 0 verkeersslachtoffers in 2050 na. Niet omdat elk ongeluk voorkomen kan worden, maar omdat elk slachtoffer er 1 teveel is.

MONO rijden

MONO staat letterlijk voor 1 of alleen. In de campagne staat het voor met 1 ding bezig zijn: als je rijdt, houd je je aandacht op 1 ding en dat is het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media posts. Zodat mensen hun ogen op de weg houden en niet op hun scherm. Het lezen en schrijven van berichtjes op je smartphone, vergroot het risico op een ongeval minstens 25 keer. Mensen kunnen zichzelf beschermen tegen deze verleiding, door te zorgen dat er geen notificaties binnenkomen, door de telefoon op stil of offline te zetten. 

Ambassadeurs verkeersveiligheid

In elke regio van de provincie werkt een ambassadeur verkeersveiligheid om een bijdrage te leveren aan de landelijke ambitie van 0 slachtoffers in 2050. Het gaat om 5 ambassadeurs; wethouders van een gemeente uit elke regio. 

Daarnaast is Jeroen Olthof ambassadeur verkeersveiligheid voor de gehele provincie. Als gedeputeerde zet hij zich onder andere in voor mobiliteit en bereikbaarheid, waar verkeersveiligheid onder valt.

Jeroen Olthof voor bus
(Gedeputeerde Jeroen Olthof)

De rol van de ambassadeurs is om veilig verkeer op de politieke, maatschappelijke en bestuurlijke agenda te plaatsen. Door het meer bespreekbaar te maken en er acties aan te koppelen, hopen zij het aantal ongevallen terug te brengen. Afleiding in het verkeer, waar de MONO-campagne zich op richt, is een aandachtspunt in alle regio’s.