Hoe voorkom je drukte in de openbare ruimte?

(12 april 2021)

De provincie Noord-Holland zoekt naar oplossingen om drukte in de openbare ruimte tegen te gaan.

Kunnen we bezoekersstromen voorspellen en gedrag van mensen beïnvloeden? En daarmee bezoekersstromen spreiden? Denk bijvoorbeeld aan drukte op het strand, in de stad of het park. Samen met de provincie Flevoland, gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam daagde Noord-Holland de markt hiervoor uit met het project Scale-up. En met resultaat. Van de 13 aanmeldingen zijn 3 teams door naar de volgende ronde.

De 3 ketenpartners (in willekeurige volgorde):

  • InTraffic B.V., TURNN B.V., en KPN B.V.
  • LYNXX B.V., REISinformatiegroep B.V. (9292) en HERE Europe B.V
  • Sweco B.V., Scenwise, Livecrowd, PTV Nederland, TomTom en ViNotion

De belangrijkste voorwaarde was dat de partijen samen als keten aantoonbare ervaring hebben op 3 gebieden: data aggregatie, voorspellen en gedragsbeïnvloeding.

Fietsfiles Amsterdam

Op zoek naar innovatieve oplossingen

De 4 overheden zoeken naar werkbare en innovatieve oplossingen voor datagebruik, voorspellen én beïnvloeden. Daarom is de normale manier van aanbesteden aan de kant geschoven en is gezocht naar ketenpartners die samen een totaaloplossing bieden. In de volgende fase schrijven de teams een plan van aanpak waarin zij beschrijven hoe zij het onderzoek gaan aanpakken. Daarna gaan de overheden, kennispartners en de ondernemers echt met elkaar aan de slag. Dit wordt een intensieve periode waarin de plannen van aanpak worden getest op twee verschillende (drukke) plekken.

De teams die het traject met succes doorlopen, krijgen een raamovereenkomst. Op dat moment liggen er beproefde oplossingen waar ook andere (semi) overheden en private partijen om zitten te springen. Sterker nog: zij kunnen de oplossing zelf ook inkopen. Zo profiteren ook anderen hiervan.

Slim, schoon en veilig reizen

De provincie investeert volop in Smart Mobility-maatregelen om slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland mogelijk te maken. Dit project Scale-up is daar een voorbeeld van.

Meer informatie

Kijk op de website van Scale up voor meer informatie.
 

Uitgelicht