Na halve eeuw weer een otterbaby in het Naardermeer

(22 april 2021)

Dankzij de aanleg van 9 faunapassages is er voor het eerst in 50 jaar weer een otter geboren in het Naardermeer.

In alle rust onderzocht Michael Baars begin deze week een paar ottersporen in het Naardermeer. Al zijn aandacht ging naar de verse uitwerpselen (‘spraints’) en pootafdrukken voor hem, totdat hij een meter naast zich opeens een hoog piepend geluid hoorde. Met gespitste oren bleef de regio-coördinator van de otter- en beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging luisteren naar het voor hem zeer bekende geluid. “Ik twijfelde eerst nog even, maar daarna wist ik het zeker: dit is een jonge otter.”

Met zijn telefoon in de aanslag hoopte Michael nog een glimp van het beestje te vangen, maar helaas moet hij het voorlopig met de geluidsfragmenten doen. Maar dat mag de pret niet drukken. Experts hebben na het terugluisteren bevestigd dat er tussen de zingende vogels inderdaad een jonge otter te horen is. “Het is alweer 50 jaar geleden dat er voor het laatst een otter is geboren in het Naardermeer. Dit is een heel bijzonder moment. Ik heb zeker een vreugdedansje gedaan.”

Europese otterEuropese otter. Foto: Ellen van Norren - Zoogdiervereniging

Faunapassages 

Het Naardermeer is een paradijs voor de voorheen uitgestorven otters, die het natuurgebied sinds 2017 weer hun thuis kunnen noemen. Er is veel ruimte, water, vis en vooral rust. “Het gebied is afgesloten voor publiek. Er komt niemand en er wordt niet gevaren of gevist”, licht Michael toe. 

Misschien nog wel belangrijker voor de opmars van de otter: de 9 faunapassages en natuurverbindingen rondom het Naardermeer die de provincie Noord-Holland in samenwerking met Natuurmonumenten en Prorail heeft aangelegd. “Die vormen de basis voor de terugkeer van de otter in Noord-Holland”, aldus Michael. De dieren kunnen grote afstanden afleggen. Het aanleggen van veilige passages onder wegen en spoorlijnen is daarom heel belangrijk voor het behoud van de otter.

“Dat er een jonge otter in het Naardermeer is gespot is geweldig nieuws”, reageert ook Judith Weijers, ecoloog bij de provincie Noord-Holland. “De otter staat hoog op ons wensenlijstje. Dit is waar we het voor doen.”

Koning van het moeras

Met wildcamera’s en extra onderzoek hoopt de Zoogdierverenging te achterhalen of het gaat om 1 jong of misschien wel 2 of 3. De eerste weken blijven otterjongen nog bij hun moeder. Daarna leren ze om te zwemmen en te jagen. Na een jaar moeten ze op hun eigen benen staan en op zoek naar hun eigen territorium. Michael: “Hopelijk zullen ook zij zich dan weer voortplanten. De koning van het moeras hoort ten slotte gewoon bij ons ecosysteem.”